Panic button: Στη Βουλή η τροπολογία για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Πως θα λειτουργεί

Panic button: Στη Βουλή η τροπολογία για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Πως θα λειτουργεί

Σήμερα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τη θέσπιση πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση, σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, το κουμπί πανικού, που στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms), αφορά σε περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προς τον σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης.

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Θα επιτρέπει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ενημερώνουν άμεσα και με ασφάλεια τις αστυνομικές αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης που εισάγει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η θέσπιση του προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (panic button) και η διαμόρφωση του βασικού πλαισίου πιλοτικής λειτουργίας του».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αξιοποιείται η καινοτόμος ψηψιακή εψαρμογή «Κομβίον Πανικού» (panic button) και παρέχεται η δυνατότητα χορήγησής της σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μπορούν, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπονται οι δικαιούχοι για εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνά τους, καθώς και οι βασικοί όροι λειτουργίας του προγράμματος.

Από τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας, η οποία ορίστηκε ότι θα είναι διάρκειας ενός έτους στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης «θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, για τη μετάβαση στην καθολική εψαρμογή του».

Πώς θα λειτουργεί το panic button

Η χρήση της εφαρμογής γίνεται με την επιλογή της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Άμεσα ενημερώνεται με SMS η αστυνομία για την απειλή ή τον κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της δικαιούχου. Στο SMS περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της γυναίκας ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Δείτε επίσης: Καταγγελία για κακοποίηση 7χρονου από 14χρονο στο Παίδων: «Τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να πηγαίνουν σε προνοιακές μονάδες»

Loading