Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση και πρόληψη της πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, το σύνολο των εκτροφών που ελέγχθηκαν σε εννέα Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανέρχεται σε 5.360, όπου διαβιούν συνολικά 1.030.616 ζώα.
Στη κορυφή της σχετικής λίστας σε επίπεδο εκτροφών βρίσκεται η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με 1.734 εκτροφές, ενώ σε επίπεδο ζώων, η Π.Ε. Λάρισας κατέχει την πρώτη θέση με 403.274 ζώα που εξετάστηκαν. «Μάλιστα, σε κάποιες εκτροφές οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν δύο ή τρεις φορές, οπότε ο τελικός αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και μπορεί να φτάνει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια ζώα συνολικά», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.
Η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Π.Ε. Τρικάλων, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την εντολή του υπουργού Κώστα Τσιάρα, έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν είναι πλέον καλύτερη. «Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η τελική εκρίζωση της νόσου. Σήμερα, περίπου πενήντα ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, βρισκόμαστε μόλις τρεις ημέρες πριν τον τερματισμό των μέτρων προστασίας και επιτήρησης στο Ηράκλειο, και λίγες ημέρες πριν τον τερματισμό των μέτρων σε Τρίκαλα, Δυτική Αττική, Δράμα και Καρδίτσα», επισήμανε ο Κ. Στρατάκος, προσθέτοντας ότι σειρά έχουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κόρινθος, Ηλεία, Ροδόπη και Λάρισα, όπου επίσης έχουν καταγραφεί κρούσματα.
Εκφράστηκαν θετικά σχόλια από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμετώπιση της ζωονόσου στη χώρα μας, κάτι που αποτυπώνεται και σε επιστολή που εστάλη την προηγούμενη Τετάρτη. Σε αυτή τονίζεται ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει εξαιρετικά μέτρα για τη διαχείριση των κρουσμάτων χωρίς καθυστερήσεις» και αναγνωρίζεται η υποστήριξη από την τοπική και κεντρική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα έχει σχεδόν το ίδιο ζωικό κεφάλαιο με τη Ρουμανία, με τη χώρα μας να έχει θανατώσει το 10% των ζώων σε σχέση με τη Ρουμανία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ζωονόσου. Η συνεργασία των Ελλήνων κτηνοτρόφων θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία της επιχείρησης. «Χωρίς τη συμβολή τους, τίποτα από αυτά που έχουν γίνει σήμερα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί», υπογράμμισε ο κ. Στρατάκος.
Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τα ποσά αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη θανατώση των ζώων τους. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκος, «ενεργοποιείται ο όρος ανωτέρας βίας για τους κτηνοτρόφους στη Δήλωση Καλλιέργειας 2024». Έχει ήδη ζητηθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός νέου μέτρου στην ΚΑΠ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο με επιδότηση που θα φτάνει το 100%.
«Αυτή είναι μια κίνηση της Πολιτείας για να δώσει κίνητρο σε όλους τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα και να συνεχίσουν να παράγουν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ. Τέλος, σημειώνεται ότι αντίστοιχο μέτρο είχε προηγηθεί για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» το Σεπτέμβριο του 2023.