Πάνος Χαρίτος: Πίσω η ΕΕ στην κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των Ρομά

Προτάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν διαχρονικά, ωστόσο, διαχρονικά δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πρέπει να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη στην υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, τόνισε ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας και απόφοιτος του ΔΠΘ, Πάνος Χαρίτος.

Ο κ. Χαρίτος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες τσιγγάνους να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Όπως είπε η κα Ξανθή Μαρία Τζαμπάζη, μέλος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, η εκπαίδευση είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων και συγκεκριμένα την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Προτάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν διαχρονικά, ωστόσο, διαχρονικά δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στην ΕΕ, επισήμανε η κα Τσαμπάζη, υπήρχαν πάντα σχετικά προγράμματα, όμως, παρά το ότι από το 1500 και μετά υπάρχουν καταγραφές Ρομά στην Ευρώπη, η κοινότητα δεν κατάφερε να κάνει τίποτα για την ενσωμάτωσή τους.

Στην Κατερίνη, λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης 56 οικογενειών Ρομά, ώστε να ενσωματωθούν ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία, όπως τόνισε ο γ.γ δήμου Κατερίνης, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη – Πυροβολισμός 16χρονου: Καίνε 20ευρα οι Ρομά έξω από τα δικαστήρια (pics & vid)