Παραλλαγή «Όμικρον»: «Οι νοσούντες ήρθαν από άλλη χώρα» λέει το Υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνας (vids)

Τι είπε για τον εμβολιασμό Έλληνας κάτοικος της αφρικανικής χώρας

Η μετάλλαξη «Όμικρον» η οποία φέρεται να έκανε την εμφάνισή της στη Μποτσουάνα είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων όσον αφορά τον κορονοϊό, με τους επιστήμονες να μην είναι τόσο σίγουροι για το αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ο Γεράσιμος Σιούτας, κάτοικος της αφρικανικής χώρας μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, λέγοντας πως το 30% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Τα εμβόλια στη Μποτσουάνα αργήσαν λίγο να έρθουν και για αυτό τον λόγο έχουμε καθυστερήσει λιγάκι όπως όλες οι αφρικανικές χώρες. Πηγαίνουμε καλά αυτή τη στιγμή, έχουν φέρει εμβόλια από την ΕΕ περίπου τρεις φορές με δωρεά, μετά ήρθαν εμβόλια από την Ινδία και την Κίνα. Αυτή τη στιγμή σε σύνολο περίπου 2 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση περίπου το 45 με 47%  του πληθυσμού ενώ το 30% είναι πλήρως εμβολιασμένο» ανέφερε.

Τα εμβόλια σύμφωνα με τον ίδιο έφτασαν στη συγκεκριμένη χώρα τον Μάιο. ‘

«Οι τέσσερις που βρεθήκαν θετικοί στη νέα μετάλλαξη ήταν τέσσερις διπλωμάτες που είχαν επισκεφθεί τη χώρα. Μπροστά μου έχω το νέο δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Μποτσουάνας που αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι κύριοι ήρθαν σαν επισκέπτες, απλώς εμείς ανακαλύψαμε ότι είχαν αυτό το νέο στέλεχος. Βέβαια τα νέα τρέχουν μέρα με τη μέρα διαφορετικά, αλλά δεν έχουμε ακόμα κάτι που να μας λέει ότι έχει εξαπλωθεί στη Μποτσουάνα από τους τέσσερις διπλωμάτες που είχαν έρθει».

Τέλος, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει προέλθει από άλλη χώρα.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Το προφίλ των εμβολιασμένων που νοσούν και νοσηλεύονται