Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι δυσκολίες για τους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου, χωρίς πόσιμο νερό. Τα νερά που φτάνουν στις βρύσες τους κατά διαστήματα δεν είναι πόσιμα και δεν ενδείκνυνται σύμφωνα με τους επιστήμονες ούτε για στοιχειώδη χρήση, αφού οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι ακατάλληλα.
Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί το υδροδοτικό δίκτυο και να επιστρέψουν οι πολίτες στην κανονικότητα.
Η σκόνη επιβαρύνει την ατμόσφαιρα
Εντός της πόλης, η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη λόγω της σκόνης που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, και δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες καθαρισμού.
Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες, αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια, και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη τη ζωή τους, με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.
Οι συνοικίες που υπέστησαν πολύ μεγάλη ζημιά είναι η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη, η Παλαιά, ο Άγιος Παντελεήμονας, το Οινόπνευμα, η Καλλιθέα και το Νέο Δέλτα.
Πολύ άσχημη η εικόνα της θάλασσας
Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτές ύλες που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο, μετατρέποντας τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού σε μια θάλασσα που χρήζει προσοχής για την κίνηση σκαφών, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας, στη λίμνη Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς), όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του Θεσσαλικού Κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.
Φόβοι για υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα
Λόγω του ότι έχει υπερχειλίσει η Κάρλα στην οποία υπάρχει τεράστιος όγκος νερού από τον Πηνειό, κινδυνεύουν όλα τα χωριά που βρίσκονται δίπλα, και γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.
Οι ντόπιοι κάτοικοι αναφέρουν ότι η πλημμυρισμένη λίμνη είναι στα ίδια επίπεδα που ήταν το 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της, μια προσπάθεια που δεν ήταν επιτυχημένη. Έπειτα από πενήντα χρόνια, άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.
Δείτε επίσης: Βόλος: 40χρονος «νταής» χτύπησε τη σύζυγό του και τον πατέρα της