Παρατημένα τα ΚΔΑΠ από την κυβέρνηση – Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες

Ξεκρέμαστοι έχουν μείνει οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ λόγω του ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχουν καταβάλλει εδώ και πάνω από τρεις μήνες τα χρήματα από το ΕΣΠΑ στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Αποτελεί ερωτηματικό λοιπόν το πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των συγκεκριμένων δομών απασχόλησης, όταν το ίδιο το κράτος δε φροντίζει για την έγκαιρη χρηματοδότησή τους. Εκατοντάδες δομές βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, και εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι καθώς οι ιδιοκτήτες δε μπορούν να τους πληρώσουν.

propoli

Είναι δεδομένο πως αν ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί του έμεναν απλήρωτοι όχι για μήνες αλλά έστω και για μια μέρα, τότε θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να βρεθεί ο μισθός τους άμεσα. Για τα ΚΔΑΠ όμως και για τις οικογένειες που κατά κάποιον τρόπο εξαρτώνται από αυτά, μάλλον ισχύουν άλλα δεδομένα.

Η σημερινή κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Από τη μία, είναι αυτή η οποία έχει δημιουργήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την καταπολέμηση του δημογραφικού, και από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την οικογένεια. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν συνεχίσει αυτήν την πολιτική, χιλιάδες παιδιά δε θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε κάποιο ΚΔΑΠ.

«Έχουν μειωθεί δραστικά τα vouchers λόγω υποχρηματοδότησης»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ Αντώνης Διαμαντής μίλησε στην politic και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, δεν έχει δεχτεί να τους συναντήσει παρά τις πολλές προσπάθειές τους.

«Εδώ και πολλά χρόνια θεωρούμαστε εποχιακοί εργαζόμενοι, ωρομίσθιοι και με μπλοκάκια λόγω του ότι είμαστε σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα έχει δημιουργήσει προβλήματα γιατί είμαστε εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων. Με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει έχουν μειωθεί δραστικά τα vouchers από τα οποία χρηματοδοτούνται οι μισθοί μας» ανέφερε αρχικά ο κ. Διαμαντής.

«Ζητούμε να χρηματοδοτούνται οι υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό για να γίνουμε υπάλληλοι αορίστου χρόνου» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες για έλλειψη χρηματοδότησης γίνονται από συγκεκριμένους δήμους και όχι από όλους. «Στη Θεσσαλονίκη δεν πληρώνονται αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να σταματήσουν τη λειτουργία. Υπάρχουν όμως δήμοι που δεν έχουν λάβει λεφτά εδώ και 3-4 μήνες».

«Η χρηματοδότηση του προγράμματος της παιδικής προστασίας που ανήκει στο ΕΣΠΑ ’21-’27 περιλαμβάνει τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, και τους βρεφονηπιακούς. Τα αρμόδια υπουργεία είναι το υπουργείο Οικογένειας, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εμείς ανήκουμε στο ΥΠΕΣ σαν εργαζόμενοι αλλά η λειτουργία των υποδομών στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας».

«Μέχρι τώρα δε μας συμπεριλαμβάνουν στην κρατική χρηματοδότηση»

«Η χρηματοδότησή τους βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών διαρκεί μέχρι το τέλος του 2025. Μετά δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης. Εμείς μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι από το 2026 και μετά οι δομές θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Εκεί ανήκουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για τους οποίους ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα περάσουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση και θα έχουν κρατική χρηματοδότηση. Εμάς όμως τουλάχιστον μέχρι τώρα δε μας συμπεριλαμβάνουν στην κρατική χρηματοδότηση» είπε στη συνέχεια ο κ. Διαμαντής.

Δείτε επίσης: Στέλιος Αγγελούδης για την αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ του δήμου Θεσσαλονίκης: Καλούμε τον κ. Ζέρβα να βρει άμεσα λύση για τα παιδιά και τις οικογένειες τους

Loading