Παρεμβάσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο στο συνέδριο CLIMPACT

Παρεμβάσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο στο συνέδριο CLIMPACT

Δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, από τους καθηγητές Χούεργκ Λουτερμπάχερ του Κέντρου για την Διεθνή Ανάπτυξη και την Περιβαλλοντική Έρευνα Παν/μιου του Γκίσεν και μέλους του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του καθηγητή Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο του Σαουθάμπτον, Νικόλα Σκλήρη, που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόσο όσον αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση για τις φυσικές καταστροφές, όσο και τους κινδύνους από την υπερθέρμανση της λεκάνης της Μεσογείου, είχε την ευκαιρία να ακούσει η επιστημονική κοινότητα και το κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο» – ΔΙΚΤΥΟ CLIMPACT, που πραγματοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην Αθήνα.

Στη συμβολή των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τις φυσικές καταστροφές, που έχει αναπτύξει ο ΟΗΕ αναφέρθηκε ο καθηγητής Χούεργκ Λουτερμπάχερ. Ο καθηγητής έδωσε στην ομιλία του μεγαλύτερη έμφαση στο έργο που συντελείται σε τούτον τον τομέα στην Ευρώπη, αλλά και τα αποτελέσματα από τις σχετικές προσπάθειες εφαρμογής του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ιδίως στον τομέα της προειδοποίησης για πυρκαγιές.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η σημασία που έχει ο αυξημένος οικονομικός αντίκτυπος που έχουν οι φυσικές καταστροφές, άλλωστε, υπογραμμίσθηκε και στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο κ. Λουτερμπάχερ επικέντρωσε την ομιλία του στη σημασία που έχει για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μοντέλου έγκαιρης προειδοποίησης, ο παράγοντας της προσαρμογής, που σε συνδυασμό με τον μετριασμό των συνεπειών αποτελούν τις δύο σημαντικές παραμέτρους της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Για τον λόγο τούτο, ο καθηγητής Λουτερμπάχερ επέμεινε στην ανάγκη ενός αποτελεσματικού και επαρκούς μοντέλου λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας. Σήμερα, όπως υπογράμμισε, το 50% των χωρών του κόσμου και μάλιστα σε αυτές είναι όσες υφίστανται μεγάλες καταστροφές, δεν διαθέτουν ένα τέτοιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ο κ. Λουτερμπάχερ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του προγράμματος έγκαιρης προειδοποίησης MedEWSa στο πλαίσιο του EW4All, με έμφαση στη Μεσόγειο. Ένα πρόγραμμα που έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και στοχεύει στην αντιμετώπιση πολλαπλών κινδύνων και ανάληψη δράσεων σε διαφορετικές περιοχές στην Ευρώπη και την Αφρική.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ωκεανολογίας στο Παν/μιο του Σαουθάμπτον Νικόλας Σκλήρης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η υπερθέρμανση του κλίματος στην Μεσόγειο θάλασσα και τα οικοσυστήματά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής, η Μεσόγειος αναδεικνύεται ως η περιοχή με τα θερμότερα νερά, καθώς η υπερθέρμανσή της αυξάνει την επιφανειακή εξάτμιση, μίας ούτως ή άλλως ξηρής περιοχής. Μέχρι στιγμής πάντως τα ποσοστά της αλατότητας δείχνουν πως επαρκούν ακόμη για να ισοσκελίσουν την κατάσταση ανατροπής των κλιματικών δεδομένων παρά την υπερθέρμανση.

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο καθηγητής, οι μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις των υδρολογικών στοιχείων δεν δείχνουν μία σημαντική μεταβολή στη διαστρωμάτωση της Μεσογείου, με την αύξηση της αλατότητας να μη στέκεται ικανή να ισοσταθμίσει την υπερθέρμανση και το αποτέλεσμά της στην πυκνότητα που ενισχύει τις μεταβολές στη λεκάνη της.

Loading

Play