Θύματα τους ηλικιωμένοι, στους οποίους τηλεφωνούσαν για να τους ενημερώσουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο εμπλέκεται σε ατύχημα ή για δήθεν οφειλές
Τα φαινόμενα της απάτης σε διάφορες παραλλαγές και ιδίως της απάτης μέσω διαδικτύου, έχουν λάβει ενδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων και να χάνουν τις περιουσίες τους, με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μένουν άδειοι.
Στην Αρκαδία τα φαινόμενα αυτά έγιναν γνωστά στις Αστυνομικές αρχές πριν από περίπου δέκα χρόνια. Πολλά περιστατικά είχαν να κάνουν με άτομα που προσποιούνταν τους υπαλλήλους της Εφορίας ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών και τηλεφωνούσαν σε τυχαία πρόσωπα, καταφέρνοντας να τους αποσπάσουν ποσά για δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων.
Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνονταν μέσω τηλεφώνου ως συγγενικά πρόσωπα ιερέων και εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από αναδρομικά κρατήσεων από συντάξεις παρελθοντικών ετών, τους έπειθαν να καταθέσουν στην τράπεζα ποσό ίσο με το ΦΠΑ του ποσού που δικαιούνται.
Κάπως έτσι εξαπάτησαν και έναν ιχθυοπώλη στην Τρίπολη, αποσπώντας του 4.500 ευρώ με δόλωμα την αγορά 500 κιλών ψαριών. Μάλιστα ένας από αυτούς χρησιμοποίησε το όνομα αντιδημάρχου και παράγγειλε τα ψάρια. Στην συνέχεια προφασίστηκε ότι έκανε την πληρωμή στην τράπεζα με πλαστά καταθετήρια. Σε άλλη περίπτωση, επιτήδειος υποδυόμενος υπάλληλο της ΔΕΗ που πήγε στο Μετόχι για επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, κατάφερε να αποσπάσει από μοναχό το ποσό των 1.700 ευρώ, μαζί και ένα κινητό τηλέφωνο.
Λαμβάνοντας όλα αυτά τα περιστατικά υπόψην, το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, διεξήγαγε μεγάλη έρευνα τις τελευταίες μέρες, αναζητώντας τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις τηλεφωνικές απάτες. Διαπιστώθηκε, μετά την εκτεταμένη έρευνα των Αρχών, ότι αρχηγός του κυκλώματος, ήταν έγκλειστος των φυλακών Αγιάς Χανίων Κρήτης κι πως μέσα από το σωφρονιστικό ίδρυμα καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Είχε εξασφαλίσει τη δυνατότητα να επικοινωνεί μαζί τους ανά πάσα στιγμή μέσω κινητού τηλεφώνου με υπηρεσίες ίντερνετ. Ειδικότερα, η αστυνομική επιχείρηση του Τμηματος Ασφάλειας Τρίπολης επικεντρώθηκε σε Κορυδαλλό, Αμαλιάδα Ηλείας και στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων.
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικής τέλεσης απατών με συνολικό όφελος 250.000 ευρώ για πάνω από 45 απάτες σε όλη την Επικράτεια.
Για την επίτευξη του σκοπού τους τα μέλη της σπείρας παρουσιάζονταν ως τραπεζικοί υπάλληλοι και έπειθαν τους ανυποψίαστους πολίτες ότι δικαιούνται χρήματα ως αναδρομικά. Έπειτα, τόνιζαν πως προϋπόθεση είσπραξης τους είναι η κατάθεση χρημάτων ως νόμιμη παρακράτηση φόρου και στην συνέχεια τους καθοδηγούσαν ώστε να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς φυσικού προσώπου.
Δείτε επίσης: Αθήνα: Έτσι θα διεξάγονται σήμερα τα δρομολόγια του τραμ – Συνεχίζονται τα προβλήματα
- Σφοδρή επίθεση Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική πολιτική και τα στοιχεία χρηματοδότησης του ΕΣΥ
- Νέα πρόταση χρηματοδότησης στην COP29 – Αντιθέσεις στην Ευρώπη για το κόστος
- Σημαντικές ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τις υποδομές της Θεσσαλονίκης
- Δήμος Δέλτα: Τέλος στην καταπάτηση ετών στο ιστορικό κτίριο του Παλαιού Σ. Σταθμού
- Χρήστος Μάστορας: Αποκαλύπτει τη διάγνωσή του με ΔΕΠΥ και τις προκλήσεις στη ζωή του
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr