Παρουσία του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκη, η Ρουμανία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παρουσία του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκη, η Ρουμανία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Διήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, oμότιμος καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης των Ελλήνων στη Ρουμανία, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Ρουμανική Ακαδημία από ομογενειακές οργανώσεις και σχολεία. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η κυβέρνηση της Ρουμανίας, με νόμο από το 2018, τιμά επισήμως και στο εσωτερικό της χώρας, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Kορυφαία ήταν η εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στη Ρουμανική Ακαδημία για τον εορτασμό τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία και υπό την αιγίδα της Ρουμανικής Ακαδημίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο, την κατασκευή του οποίου χρηματοδότησε ο Έλληνας ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας, ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, στο χαιρετισμό του μέσω του συμβούλου του Δρ Σέρτζιο Νίστορ, σημείωσε πως η ψήφιση του νόμου για τον ελληνική γλώσσα συνέπεσε με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ρουμανικού κράτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα γραπτό μνημείο φιλελληνισμού υπήρξε η ομιλία του αντιπροέδρου της Ρουμανικής Ακαδημίας Ραζβάν Θεοντορέσκου, για την προσφορά του Ευάγγελου Ζάππα, ιδρυτικού μέλους της Ρουμανικής Λογοτεχνικής Εταιρείας το 1866, που εξελίχτηκε σε Ρουμανική Ακαδημία.

Στη συνέχεια προσεκλήθη ο γενικός γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης να κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευαγγέλου Ζάππα. Η προτομή είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Μετά τα αποκαλυπτήρια, ο Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια αξία και σημασία της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του πολιτισμού. Ο βουλευτής, γενικός γραμματέας της Βουλής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Ντράγκος Γαμπριέλ Ζισόπουλο, μίλησε μεταξύ των άλλων και για την διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού και την αξία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

Σε συνάντηση που είχε ο Γιάννης Χρυσουλάκης με τον Dragos Ζησόπουλο, όπως γίνεται γνωστό από τη γενική γραμματεία, συζήτησαν για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδος Ελληνικής Γλώσσας μέσα στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και για τις αναγνωρίσεις προνομίων στους μαθητές που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας. Ο κ. Ζησόπουλος ενημέρωσε για την δραστηριοποίηση της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον κ. Ζησόπουλο, ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και συναντήθηκε με τους μαθητές όλων των βαθμίδων, με παιδιά, με ενήλικες, και φυσικά με τα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Επίσης, ο Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα της Τούλσεα και του Ισβοάρελε, ως φόρο τιμής προς τους αρχαίους Μιλησίους, που από τον 7ο αιώνα π.Χ., ίδρυσαν στην περιοχή ελληνικές παροικίες. Παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της κοινότητας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, και μετά, είχε συνάντηση με ομογενείς από τις ελληνικές κοινότητες της περιοχής 

Ο κ. Χρυσουλάκης προσεκλήθη και από το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βουκουρέστι και είχε συζήτηση μαζί τους, όπως βρέθηκε μαζί τους και στην ελληνική πρεσβεια όπου οργανώθηκε συνάντηση με τους επιχειρηματίες. Επίσης, ο Γιάννης Χρυσουλάκης έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας ΤVR για τη σχέση της Ελλάδας με τους ομογενείς της στη Ρουμανία και για τις δράσεις που ξεκινά για αυτούς η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωνε στις συναντήσεις του με τους ομογενείς, πως «η σημαντικότατη παρουσία της νεολαίας σε πολλά επίπεδα είναι πολύ καλό σημάδι». Τόνιζε χαρακτηριστικά σε ομογενειακούς παράγοντες ότι «η οργανωτική δυνατότητα της ομογένειας στη Ρουμανία, επιτρέπει τη σκέψη στοχευμένων πολιτικών εκδηλώσεων στην πορεία προς το 2021. Δεν ξεχνώ ότι στη γεωγραφική περιοχή της Ρουμανίας, ο Διαφωτισμός βρήκε φιλόξενη μήτρα κυοφορίας των ιδεών του. Δεν αποτελεί σύμπτωση η βαθιά φιλία των δύο λαών».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play