Με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης σε ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα ή έκτακτα γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που πλήττουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, παρουσιάστηκε το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας «CIVICS/DRYADS», το οποίο ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα SCANlab του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η παρουσίαση έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία PROBOTEK και με την ευγενική υποστήριξη της Huawei στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της «ΤΕCH4ALL».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε πτήση drone και προσομοίωση καπνού-φωτιάς, αναδεικνύοντας στην πράξη, όπως τόνισαν οι ομιλητές, τις δυνατότητες του συστήματος CIVICS/DRYADS του ΕΚΠΑ σε συνδυασμό με το VeNUS της PROBOTEK στην πρόληψη και την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι το CIVICS/DRYADS μέσω καινοτόμων αλγορίθμων και της χρήσης επεκτάσεων βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για ανίχνευση, μπορεί να εντοπίζει ανθρωπογενείς κινδύνους (όπως συγκεντρώσεις απορριμμάτων και καύσιμης ύλης σε δάση), συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη πυρκαγιών. Ακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας των συστημάτων CIVICS/DRYADS και VeNUS για την ανίχνευση πυρκαγιάς με τη χρήση drone. Το σύστημα VeNUS ανέλυσε σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα εικόνας που συλλέχθηκαν από το drone και εντόπισε εκδήλωση φωτιάς στην πλατφόρμα CIVICS/DRYADS. Στην συνέχεια, η πλατφόρμα απέστειλε τις πληροφορίες και, σε συνεργασία με τους αισθητήρες φωτιάς και τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, προβλέπει την πορεία της φωτιάς, την απόσταση που θα καλύψει και τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, αναδεικνύοντας παράλληλα επηρεαζόμενες περιοχές που χρειάζονται εκκένωση και παρέχοντας ειδοποιήσεις για τις διαθέσιμες οδούς διαφυγής.
Επομένως, παρόμοιες λύσεις, όπως αναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ενισχύουν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη λήψη αποφάσεων για την κρίση και ενισχύουν την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και την προστασία των πολιτών.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, που παρέστη, δήλωσε: «Η τεχνολογία φέρνει ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα πολιτικής στον οποίο εφαρμόζεται, και το καινοτόμο σύστημα CIVICS/DRYADS είναι άμεσος μάρτυρας αυτού. Συγχαρητήρια λοιπόν στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη και υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού συστήματος πολιτικής προστασίας, το οποίο έλαβε πρόσφατα διεθνή αναγνώριση και χρηματοδότηση από το ICLEI Action Fund. Πολλά συγχαρητήρια και στη νεοφυή εταιρία PROBOTEK για τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ με το σύστημα drone και επιτήρησης VeNUS. Επιθυμούμε την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να προαχθεί η έρευνα και η σύνδεσή της με την αγορά.»
Ο αντιπρύτανης Έρευνας Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, Χρήστος Καραγιάννης, ανέφερε: «Η έρευνα, η καινοτομία και η αγορά συγχωνεύτηκαν καταλυτικά σ’ αυτό το πρωτοποριακό σύστημα πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας. Θέλω να συγχαρώ την ερευνητική ομάδα SCANlab, καθώς το δημιούργημά τους είναι όχι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και μια όραση για το πώς η ακαδημαϊκή έρευνα μπορεί να προσφέρει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.»
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνη της Ερευνητικής Ομάδας SCANlab, Αθανασία Αλωνιστιώτη, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για το σύστημα πολιτικής προστασίας CIVICS/DRYADS, το οποίο αναπτύχθηκε με σκληρή δουλειά από τους ερευνητές μας και έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων. Μετά την επιτυχία της συνεργασίας με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ελπίζουμε αυτή η εφαρμογή να επεκταθεί και σε άλλους δήμους και φορείς που σχετίζονται με την πολιτική προστασία.»
Ο συνιδρυτής και COO της PROBOTEK, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι πυρκαγιές παραμένουν ουσιαστική απειλή για τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η ανάγκη για προηγμένα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. «Η ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης VeNUS της εταιρείας μας σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς καλύπτει εκτενείς περιοχές σε σύντομο χρόνο και προσφέρει σαφή εικόνα της κατάστασης για άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των πρώτων ανταποκριτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο CEO Southeast European Region της Huawei, Ren Fujun, ο οποίος δήλωσε: «Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει εισαγάγει στην Ελλάδα ανώτερες τεχνολογίες, πιστεύοντας στη σημασία της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Είναι ιδιαίτερη τιμή μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, να στηρίζουμε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την PROBOTEK, προβάλλοντας τα καινοτόμα συστήματα που έχουν αναπτύξει στη Πολιτική Προστασία, συμβάλλοντας επιτυχώς στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επιστημονική καινοτομία της χώρας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Με το ρητό «Η Huawei στην Ελλάδα, για την Ελλάδα», θα συνεχίσουμε επίσης να συμβάλλουμε στην χώρα, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι οι κορυφαίες τεχνολογίες θα φέρουν σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία.»