Παρουσίαση του βιβλίου του Ευτύχη Βαρδουλάκη, «Διλήμματα μιας πενταετίας»

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα έγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του επικοινωνιολόγου Ευτύχη Βαρδουλάκη, «Διλήμματα μιας πενταετίας» (εκδόσεις Πεδίο). Το βιβλίο εξετάζει την περίοδο από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 έως τις βουλευτικές εκλογές του 2019 και τις αλλαγές που υπήρξαν στην κοινωνία και στην πολιτική συμπεριφορά των πολιτών αυτή την περίοδο. Για το βιβλίο μίλησαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Κατερίνα Παναγοπούλου.

propoli

«Η περίοδος του 2014 -2019, είναι προφανώς η περίοδος του “πρώτη φορά Αριστερά”. Ας μην κρυβόμαστε, η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν το εθνικό μας απωθημένο. Η Αριστερά ήταν κάτι το καθαγιασμένο, ακόμη και από δεξιούς. Ανοίξαμε ως έθνος την πόρτα στην Αριστερά, η οποία όταν βρήκε την ευκαιρία με την κρίση, πέρασε αυτή την πόρτα. Συνετέλεσε όμως και η ηλικία του αρχηγού της, του Αλέξη Τσίπρα, η προσωπικότητά του, και το γεγονός ότι μπορεί και πετυχαίνει “ψυχικές ταυτίσεις” με ένα κομμάτι της κοινής γνώμης. Το άσχημο είναι ότι η περίοδος αυτή πληρώθηκε από την χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το βιβλίο του Ευτύχη Βαρδουλάκη, στέκεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στα τέσσερα διλήμματα της πενταετίας, τα οποία επιχειρεί να φωτίσει.

«Το πρώτο δίλημμα ήταν ότι πριν από τις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαλέξει ανάμεσα σε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής, προκειμένου να έχει μια ομαλή προσγείωση μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η άλλη επιλογή ήταν να κρατήσει το μπαϊράκι της επαναστάσεως ψηλά. Πήγε στην δεύτερη εκδοχή και το πλήρωσε τόσο ο ίδιος όσο και ο τόπος. Το δεύτερο δίλημμα ήταν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου ενώ είχαν προσφερθεί για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να σχηματίσει μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς προτίμησε να γίνει μια κυβέρνηση “αντιμνημονιακή” με τον κ. Καμμένο και οδηγήθηκε έτσι μέχρι την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση».

«Το τρίτο δίλημμα ήταν το θέμα των Σκοπίων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είδε μια ευκαιρία όχι για να λυθεί με συναίνεση ένα θέμα που είχε κρατήσει πολλά χρόνια, αλλά σαν μια ευκαιρία να το εργαλειοποιήσει για να διασπάσει τη ΝΔ. Αυτή ήταν η παραδοχή, έστω και εάν κανένας δεν θέλει να το ομολογήσει ανοικτά. Τελικά ζημιώθηκε από αυτόν τον χειρισμό και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας, εάν μπορούσε να τον ξανακάνει, θα το έκανε διαφορετικά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε.

«Το τέταρτο δίλημμα είχε να κάνει με τον χρόνο των εκλογών. Πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τις εκλογές νωρίτερα, γιατί θα τον ενδιέφερε μια μικρή ήττα. Αποφάσισε να κάνει πρώτα τις ευρωεκλογές, με βέβαιη την ήττα, να βάλει την ίδια μέρα περιφερειακές και τοπικές εκλογές, όπου δεν είχε στελέχη, έχασε τρεις εκλογές σε μια μέρα και πήγε χωρίς momentum σε βουλευτικές εκλογές. Αυτό δείχνει εκτός από τον δογματισμό, αλαζονεία και κυνισμό».

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, λανθασμένων εκτιμήσεων, κινήσεων και καθυστερήσεων, όμως σε όλη αυτή τη διαδρομή η δημόσια παρουσία, το προφίλ και οι ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα, ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση», υποστήριξε από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Για το ζήτημα της επιλογής του χρόνου των εκλογών, ανέφερε πως «δείχνει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να είναι συνεπής με τα όσα είχε πει στα ταραχώδη χρόνια που προηγήθηκαν, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να επεκτείνει τον χρόνο και να αφήσει το καλοκαίρι να περάσει».

Χαρακτήρισε την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, «ανορθολογική», «όσο ανορθολογική», όπως είπε, «ήταν και η συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ».

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες και πρόσθεσε ότι η θέση της χώρας σήμερα για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι προς θετική κατεύθυνση.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση του 2015, τόνισε ότι ανεξάρτητα από λάθη που ενδεχομένως έγιναν ήταν ναρκοθετημένη η πορεία της χώρας από ορισμένους παράγοντες, κάτι που, όπως είπε, έχουν επισημάνει και ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι με την έξοδο από τα μνημόνια ο διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτευχθεί.

Καταλήγοντας ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Είναι κρίσιμα τα θέματα. Θα σταθούμε και στο εσωτερικό της χώρας και στο διεθνές επίπεδο, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και ένα αποφασιστικό φρένο στα αδιανόητα που γίνονται μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και πρέπει η Ευρώπη και οι σύμμαχοί μας στη Δύση να διευκολύνουν με δηλώσεις και αν χρειαστεί -και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται- και με κυρώσεις», τόνισε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σαν στρατηγική του να κυβερνήσει τη χώρα και όχι να μετάσχει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και για να το κάνει αυτό εξάλλαξε με την ιατρική έννοια του όρου την ανανεωτική Αριστερά σε λαϊκιστική Αριστερά και ο λαϊκιστικός πολιτικός λόγος, όντως συγγένευε με τον πολιτικό λόγο των ΑΝΕΛ. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με παθογένειες της Αριστεράς, όπως την εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι “εμείς είμαστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό” και ότι “υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που δεν είναι τόσο Έλληνες”», υποστήριξε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, και πρόσθεσε: «Ίσως έπρεπε να εκφραστεί η οργή και πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά το φροντιστήριο, ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

«Μέσα από τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις την περίοδο της δεκαετούς κρίσης καταλήξαμε σαν πολιτικό σύστημα σε ορισμένα βασικά ζητήματα όπως είναι η θέση της Ελλάδος μέσα στην Ευρώπη», ανέφερε ο συγγραφέας Ευτύχης Βαρδουλάκης.

«Το βιβλίο», είπε, «φιλοδοξεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο που οδηγεί σε διαπιστώσεις όπως είναι η υπεροχή της στρατηγικής έναντι του τακτικισμού της μεθοδικότητας έναντι του αυτοσχεδιασμού και του ρεαλισμού έναντι του βολονταρισμού. Η πολιτική κυριαρχία χτίζεται μέσα από τα μεγάλα ζητήματα και όχι μέσα από τον εφήμερο σχεδιασμό της πραγματικότητας».

«Το βιβλίο», τόνισε ο κ. Βαρδουλάκης, «εξετάζει τα διλήμματα που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο», ενώ σημείωσε ότι οι καλές θέσεις και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.

«Αυτή την πενταετία κρίθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις από το πώς απάντησαν οι πρωταγωνιστές σε αυτά τα διλήμματα», είπε και αναφέρθηκε στα τέσσερα διλήμματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξετάζονται στο βιβλίο. «Στην αρχή επέλεξε να θέσει μαξιμαλιστικούς στόχους, αντί να προσγειώσει το αεροπλάνο και έκαψε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος», είπε ο κ. Βαρδουλάκης και συνέχισε: «Το δεύτερο ήταν η λάθος ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2015 και η συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και άφησε τον ενδιάμεσο χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν πολιτικό που είχε την ικανότητα και την δυνατότητα να απευθυνθεί σε αυτόν». Το τρίτο ήταν με την Συμφωνία των Πρεσπών» που σύμφωνα με τον συγγραφέα «χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν διαιρετική τομή», και το τέταρτο ήταν η επιλογή του χρόνου των εκλογών που δημιούργησε για τη ΝΔ συνθήκες τόσο ευνοϊκές που ούτε η ίδια είχε φανταστεί.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θεόδωρος Λιβάνιος, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης οι πρώην υπουργοί Όλγα Κεφαλογιάννη και Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading