Παρουσίαση του βιβλίου του Φ. Περιέ «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής»

Παρουσίαση του βιβλίου του Φ. Περιέ «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής»

Ως καταγραφή των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών μέσα από την σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίστηκε το βιβλίο του Φαμπιάν Περιέ «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής», κατά την παρουσίασή του χθες το βράδυ από τον Κώστα Αρβανίτη, ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Εργασίας και τον Γιώργο Πλειό, καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Ο Φ. Περιέ, ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Libération» και άλλων γαλλικών μέσων έδωσε επίσης το παρών, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μακροπρόθεσμο πρότζεκτ», αφού εργάζεται πάνω στην Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια. Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη» την «διείσδυση» στη χώρα, επισημαίνοντας ότι το 2010 όταν ξεκίνησε να καλύπτει την κρίση υπήρχε «δυσκολία» κατανόησης του τι συνέβαινε.

Όπως είπε, σ’ ένα τέτοιο βιβλίο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει «το παρασκήνιο της ιστορίας», το οποίο δεν μπορούσε να συμπεριλάβει στα καθημερινά του κείμενα. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια φράση Ευρωπαίου υπουργού, όταν έκλεισαν τα μικρόφωνα ότι «αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την εξουσία, και αν γίνει θα είναι παρένθεση», σημειώνοντας ότι το θεώρησε «ανησυχητικό».

Τόνισε ότι είναι «σημαντικό» να μιλήσει για αυτήν την «πρόσφατη» ιστορία σε αυτούς που δεν την έζησαν από κοντά, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα ήταν «εργαστήριο» για την Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, φαίνεται τώρα στη Γαλλία με τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό. Εξήγησε, επίσης, ότι ήθελε να παρουσιάσει την ιστορία στους μη Έλληνες μέσα από έναν χαρακτήρα και ότι δεν υπάρχει «κανένας χαρακτήρας που να ενσωματώνει περισσότερο αυτήν την ιστορία» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανέφερε, δε, για το βιβλίο του ότι δεν περιέχει «καμία φήμη» και ότι αποτελείται μόνο από «γεγονότα, γεγονότα και γεγονότα».

«Δεν είναι ένα δοκίμιο πολιτικής ανάλυσης, αλλά ούτε κλασική βιογραφία», σημείωσε η Ε. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι είναι μια «καταγραφή των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, παρακολουθώντας την πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «αρετή» του βιβλίου είναι ότι «προλαβαίνει τη λήθη», εξηγώντας ότι γράφτηκε γρήγορα και δεν επέτρεψε να «αφήσουμε κομμάτια ιστορίας πίσω».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «ακολουθεί την πολιτική διαδρομή» του Αλ. Τσίπρα και «χωρίς να είναι βιογραφία, παρουσιάζει πτυχές του πραγματικού Τσίπρα», ενός ηγέτη που όπως είπε «συντάραξε και φόβισε την Ευρώπη». Μιλώντας για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και το πως παρουσιάζεται στο βιβλίο, η Ε. Αχτισιόγλου είπε πως είναι «σε διαρκή κίνηση και παραγωγή πολιτικής», ενώ έχει «οξυμένα αντανακλαστικά», καθώς «αντιλαμβάνεται τη στιγμή» και «προβλέπει αυτό που σήμερα ξεχωρίζει οριακά και αύριο είναι μείζον». Κλείνοντας, έκανε λόγο για «διαλλακτικότητα» και «υπομονή» που «δεν εγκατέλειψε ποτέ», ακόμα και «στις πιο δύσκολες στιγμές», ενώ υπογράμμισε ότι είναι ένας πολιτικός που «κοιτάει και κοιτούσε» την Ευρώπη, με στόχο να δημιουργήσει συμμαχίες ενάντια στη λιτότητα. «Ένας λαϊκός ηγέτης, ριζωμένος στην κοινωνία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γ. Πλειός αναφέρθηκε εκτεταμένα στο «φαινόμενο Τσίπρα», του οποίου την αποτύπωση επιχείρησε ο συγγραφέας του βιβλίου. Όπως εξήγησε, είναι μια προσπάθεια να παρουσιάσει το «τρομερό παιδί της Αριστεράς» χρησιμοποιώντας μια φράση του συγγραφέα, στο γαλλικό κοινό και σχολιάζοντας ότι ως έτσι τον ανέδειξαν «αυτοί που τον πολέμησαν». «Είναι μια δημοσιογραφική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας κυρίως κατά τα χρόνια της κρίσης αλλά και από το ’74 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι περιέχει πολλά είδη δημοσιογραφικού λόγου, από δημοσιογραφική έρευνα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ αλλά και σχόλιο και λογοτεχνική γραφή.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι περιγράφεται ως ένα μοντέλο πολιτικού αρχηγού, διαφορετικό από το «αστικό» πρότυπο, ενώ επισήμανε ότι το βιβλίο αναδεικνύει το ρόλο που έπαιξαν «η κρίση, η λιτότητα, η αντίδραση, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, τα γεγονότα της Μαρφίν κ.α.» στη διαδρομή του. Όπως ανέφερε, η σύγκλιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα μνημόνια, δημιούργησαν ένα «πολιτικό κενό», το οποίο κλήθηκε να «καλύψει» ο Αλ. Τσίπρας, με τη στάση του απέναντι στις γενικότερες εξελίξεις, αλλά και σε μεμονωμένα γεγονότα όπως το κίνημα των αγανακτισμένων ή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το βιβλίο αποτελεί «ντε φάκτο προβολή της χώρας στο διεθνή ορίζοντα» και ότι «όταν περάσει η δύσκολη περίοδος θα αποτελέσει μια πηγή για τους ιστορικούς, τους πολιτικούς ιστορικούς και τους ιστορικούς της οικονομίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε το βιβλίο του Περιέ μια «έντιμη καταγραφή των γεγονότων» και σημείωσε ότι διαβάζοντάς το παρατηρεί κανείς πράγματα που «δεν μπορούσαμε τότε να καταλάβουμε, γιατί έτρεχε η ιστορία». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την «ανατροπή»” στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά η αριστερά «διεκδίκησε και πήρε την εξουσία». Η δεξιά, είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «οργανωμένη, συγκροτημένη», ενώ η αριστερά έχει «ρόλο ηρωικού ακτιβισμού».

Όσον αφορά τον Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι «έχει όραμα για την αριστερά» και «δεν είναι εγωιστής», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, «αναζητεί τρόπους να δημιουργηθούν ρωγμές» στη δεξιά και ως τέτοια στρατηγική κίνηση κρίνει την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει μια «ευρεία, προοδευτική παράταξη». «Δεν κάνει μετάλλαξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει», κατέληξε.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play