Πάσχα 2024: Εώς και 14€ το κιλό η τιμή του οβελία
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πάσχα 2024: Εώς και 14€ το κιλό η τιμή του οβελία

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι το εν λόγω μέτρο πιέζει προς τα κάτω τις τιμές για τους παραγωγούς, οι οποίοι στο τέλος δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

«Αυτή τη στιγμή τα αμνοερίφια φεύγουν από τους παραγωγούς στα 7,5 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 8 ευρώ. Δηλαδή μπαίνουμε και μέσα. Για να είναι βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις μας πρέπει να πουλήσουμε πάνω από 8 ευρώ το κιλό», δηλώνει στον «Ε.Τ.», o αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το καλάθι του Πάσχα, εφόσον εφαρμοστεί, θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο. «Πέρυσι ενώ είχαμε κάνει συμφωνία να πουλάμε 8 ευρώ το κιλό, όταν ανακοινώθηκε το πασχαλινό καλάθι, οι τιμές παραγωγού κατέρρευσαν και αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε 5,50- 6 ευρώ».

Πάντως, η τιμή που εκτιμάται ότι θα κινηθεί ο οβελίας είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές. «Ο κόσμος έχει πρόβλημα με τα χρήματα. Δεν του φτάνουν. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει αργά και τα αμνοερίφια θα είναι όψιμα, δηλαδή πιο μεγάλα σε βάρος. Κι έτσι τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Αθήνα.

Προειδοποίηση

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι θέτουν θέμα επάρκειας στην αγορά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εκτεταμένα φαινόμενα ελληνοποιήσεων.

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αρνιά και κατσίκια, σε αντίθεση με τα νησιά και την Κρήτη που υπάρχει επάρκεια», σημειώνει ο κ. Μόσχος. Πέρα από το γεγονός ότι περίπου 85.000 αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και ότι πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενδέχεται να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά λόγω των εξαγωγών. «Το Πάσχα των καθολικών ήταν πολύ νωρίς φέτος και οι εξαγωγές αμνοεριφίων προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20%» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και προσθέτει ότι η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά μικρά αρνιά βάρους 6-8 κιλά.

Οι ελλείψεις, λοιπόν, στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν στις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων αρνιών και κατσικιών από τη Ρουμανία, τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, «βαφτίζονται» ελληνικά. Οπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, στην ελληνική αγορά υπάρχει το εξής παράδοξο. Τα ζώα εισάγονται κανονικά, ζωντανά, και εφόσον σφαχτούν στην Ελλάδα, παίρνουν ελληνική σφραγίδα. «Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πει ότι θα ληφθούν μέτρα πριν το Πάσχα. Αναμένουμε λοιπόν τη σχετική απόφαση», αναφέρει ο ίδιος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Νέα μέτρα προστασίας των ελληνικών κρεάτων

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει προαναγγείλει νέο πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού κρέατος από ελληνοποιήσεις, ειδικά εν όψει του Πάσχα. Συγκεκριμένα, έχει υπογράψει την ΚΥΑ, οι διατάξεις της οποίας προβλέπουν ότι:

  1. Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων.
  2. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα).
  3. Πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων.
  4. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
  5. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Loading

Play