Η αντίστροφη μέτρηση για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα έχει ξεκινήσει με το έθιμο να επιβάλλει ‑εκτός των άλλων– και την παρασκευή του παραδοσιακού τσουρεκιού.
Το μόνο συστατικό που χρειάζεται για να πετύχει η παρακάτω συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι είναι το μεράκι και η καλή διάθεση, μιας και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσετε στη κουζίνα.
Υλικά για τη ζύμη:
- 6 αυγά
- 2,5 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
- λίγο λάδι
- 1 1/2 σακούλες αλεύρι για τσουρέκια
- 1 συσκευασία κακουλέ
- 1 συσκευασία μαχλέπι
- 1 βανίλια
- 1 baking powder
- 4 — 5 δάκρυα μαστίχας
- 100 γραμ. φρέσκια μαγιά και λίγο γάλα
- 1 αυγό για άλειμμα
Βήματα:
- Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Βάζουμε σε ένα μπωλ τα κυβάκια της μαγιάς και περίπου 100 ml γάλα χλιαρό.
- Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι.
- Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15–20 λεπτά να φουσκώσει.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κούπα με το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μεσαίας έντασης φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει αλλά να μην καεί το μίγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι, το χυμό από πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αποσύροντάς τα από τη φωτιά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στο βάζουμε σε ξεχωριστή λεκάνη. Εκεί, προσθέτουμε το baking powder, το υγρό μίγμα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Νωρίτερα, έχουμε λιώσει το βούτυρο και έχουμε προσθέσει τρεις σταγόνες λάδι.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα. Βουτάμε τα χέρια μας στο μίγμα με το βούτυρο και διπλώνουμε με δυνατές κινήσεις το ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε ζεστό μέρος.
- Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, παίρνουμε ζυμάρι ικανό να βγάλει τρία κορδόνια και τα πλέκουμε.
- Αλείφουμε με αυγό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1–2 ώρες.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για περίπυο 20 λεπτά.
Δείτε επίσης: Πάτρα: Πλήρωσε «χρυσό» αντί για σάντουιτς με γύρο