Περισσότερο πράσινο, περισσότερο οξυγόνο, λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και μείωση της μέσης θερμοκρασίας, θα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη για την Πάτρα και τους κατοίκους της.
Όπως σημειώνεται σε επιστολή του ΤΕΕ προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, «πρόκειται για μία πιλοτική πρόταση αστικών δενδροφυτεύσεων μεγάλης κλίμακας και ανάπτυξης αστικού πρασίνου για το κέντρο της πόλης της Πάτρας, που αποτελεί το πιο πυκνοδομημένο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, «με δεδομένο ότι το κέντρο της πόλης της Πάτρας έχει μικρότερη αναλογία πρασίνου ακόμη και από την Αθήνα, γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους πολίτες της, ότι η αύξηση του αστικού πρασίνου στην Πάτρα παύει να είναι επιθυμία και γίνεται πλέον ανάγκη».
«Η πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας», προσθέτει ο Βασίλης Αϊβαλής, «έχει σκοπό να προβάλλει την ανάγκη αυτή και να αφυπνίσει τους αρμοδίους, κάνοντάς τους να προχωρήσουν άμεσα, μέσω των αρμόδιων επιστημόνων, στην σύνταξη των αντίστοιχων μελετών και κατόπιν στην διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων πρασίνου στην Πάτρα».
Όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διαθέσιμα κονδύλια ήδη υπάρχουν, τόσο από το νέο εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα “ Δυτική Ελλάδα 2021-2027”, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, όσο και από κονδύλια που θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που ομολογουμένως θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί».
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη – παρέμβαση του ΤΕΕ, την οποία έχουν συντάξει τα μέλη της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος, Γεράσιμος Ματαράγκας, αρχιτέκτων μηχανικός, Ανδρέας Μαρτζάκλης, πολιτικός μηχανικός και Μαρία – Κωνσταντία Σδράλη, πολιτικός μηχανικός, έχουν καθοριστεί ως όρια παρέμβασης περίπου 3.299,8 στρέμματα μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην μελέτη – παρέμβαση, «την παρούσα στιγμή ο αστικός ιστός της Πάτρας παρουσιάζει ποσοστό φυτοκάλυψης της τάξεως του 18,67% (616 στρέμματα) το οποίο έχει υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια μέσω εικόνας δορυφόρου».
«Το ποσοστό αυτό», όπως τονίζεται, «είναι μικρό σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», ενώ όσον αφορά στα οφέλη, αναφέρονται τα εξής:
«Μέσω αυτής της παρέμβασης στόχος είναι να ανέλθει το ποσοστό φυτοκάλυψης στο 20% και να αυξηθεί μακροπρόθεσμα έως το 30%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη 373,94 στρεμμάτων πρασίνου που ισοδυναμούν με δέσμευση 419,41 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο και μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2 – 3 βαθμούς Κελσίου».
Δείτε επίσης: Άρχισε ο μεγάλος αγώνας δρόμου της δυτικής Θεσσαλονίκης “Τρέχω στα στρατόπεδα” (pics & vids)