Μια σειρά από ερωτήματα τίθενται από τους γιατρούς που ενεπλάκησαν στην νοσηλεία της 9χρονης Τζωρτζίνας, τα οποία οι ίδιοι κρίνουν πως δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά και κατ’ επέκταση καλούνται να τα διαλευκάνουν οι Αρχές
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ενώ έχει ήδη αρχίσει ο πρώτος κύκλος καταθέσεων, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ύποπτη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, παρά μόνο τα φάρμακα που λάμβανε το παιδί ως αγωγή.
Ωστόσο, σύμφωνα με το pelop.gr, επειδή καμία ουσία δεν είναι μη ανιχνεύσιμη, περνάνε στον επόμενο κύκλο ουσιών, των βαρέων μετάλλων, για να δουν αν έχει λάβει αρσενικό ή κάλιο, δηλαδή αν ο οργανισμός του παιδιού είχε τοξικές ουσίες.
Σημειώνεται πως οι γονείς διέψευσαν την πληροφορία που μεταδόθηκε πως υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει την «καθυστέρηση» στην αντίδραση γιατρών μετά τις εκκλήσεις της μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου για να σώσουν το παιδί τους.
Υπάρχει, όντως, βίντεο και δείχνει τις αντιδράσεις της Τζωρτζίνας όταν, ήδη, ήταν άρρωστη και νοσηλευόταν και οι γιατροί ζητούσαν να δουν βίντεο με «επεισόδιο» σπασμών που μπορεί να είχε. Όπως η ίδια η μητέρα είχε πει «τράβηξα το βίντεο επειδή οι γιατροί το είχαν ζητήσει».
Γιατί διερευνούν;
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των αυξημένων επιπέδων του καλίου είναι οι διαταραχές στον καρδιακό μυ.
Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, μια χημική ουσία ικανή να παράγει ενέργεια. Σε ό,τι αφορά την καρδιά, αυτό το μέταλλο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. Τα αυξημένα επίπεδα καλίου, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών της καρδιάς και ανωμαλίες που μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπές του κτύπου της καρδιάς, που ονομάζονται αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι θέτουν τον ασθενή σε κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Τα πολύ υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σταμάτημα της καρδιάς.
Καθώς το κάλιο βοηθά στη μεταβίβαση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω των νεύρων, τα αυξημένα επίπεδά του μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, στέλνοντας ανακριβή σήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής αδυναμίας ή ακόμα και της παράλυσης.
Ποια είναι τα ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί
Το πρώτο ερώτημα αφορά στα συμπτώματα που ανέφερε η μητέρα ότι παρουσίασε η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή νευρολογικά προβλήματα και σπασμούς, τα οποία, ωστόσο, δεν διαπίστωσε κανείς άλλος στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.
Το δεύτερο αφορά στην πεποίθηση των γιατρών ότι το παιδί, που πέθανε από ανακοπή, δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.
Το τρίτο ερώτημα αποτελεί ο απινιδωτής που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, όπου και κατέληξε, με την αιτία θανάτου να παραμένει αδιευκρίνιστη. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου της, ενώ ούτε ο απινιδωτής «κατάφερε» να λύσει το μυστήριο.
Δείτε επίσης: Πόλεμοι και πρόσφυγες «δύο ταχυτήτων» – Ο ρόλος των ΜΜΕ
- Πρόωρη λήξη δανεισμού του Ζαχά από τη Λιόν
- Υψηλού επιπέδου εμπορική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ στην Αθήνα για την ανάπτυξη ελληνο-ισραηλινών οικονομικών σχέσεων
- Νέα μέθοδος παραγωγής λιπασμάτων μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα
- Επιστροφή του Ναϊνγκολάν στα γήπεδα του ποδοσφαίρου
- EFL: Ενίσχυση του προγράμματος «Green Club» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους 72 συλλόγους-μέλη