Αίτημα για πειθαρχικό έλεγχο κατά της προεδρίας του Αρείου Πάγου από τους δικηγορικούς συλλόγους Ελλάδας. Οι δικηγορικοί σύλλογοι υπέβαλαν αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας την διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου κατά της προεδρού του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια των αντιδράσεων που προκάλεσε η παρέμβαση της προεδρίας στην υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου. Παράλληλα, οι δικηγορικοί σύλλογοι σκοπεύουν να ενημερώσουν τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε έκτακτα στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου 2025, εγκρίθηκε η εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της προεδρίας του Αρείου Πάγου σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις μέσω εγκυκλίων και οδηγίων.
2. Διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη Δικαστική Ανεξαρτησία, σε συνεργασία με τις δικαστικές ενώσεις.
3. Πρόταση για αποχή μίας ημέρας από τα καθήκοντά τους, ως διαμαρτυρία, σε ημέρα που θα καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.
4. Ενημέρωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό από τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Οι δικηγορικοί σύλλογοι επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές ενδέχεται να πλήξουν τη δικαστική ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου.
Αντίθετα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την αντίθεσή της στον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών, επισημαίνοντας ότι ο δικαστικός λειτουργός δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός εάν αποδειχθεί δόλος ή ακραία αμέλεια. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την Ένωση, διακυβεύει τη σταθερότητα της Δημοκρατίας και τη δικαστική ανεξαρτησία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr