Πέλλα- Ημαθία: Κοινή επιστολή εννιά αγροτικών συλλόγων για ζημιές σε καλλιέργειες

Κοινή επιστολή μέσω της οποίας ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για άμεση αποζημίωσή τους από τους επαναλαμβανόμενους παγετούς και τη χαλαζόπτωση, απέστειλαν εκπρόσωποι εννιά αγροτικών συλλόγων των νομών Πέλλας και Ημαθίας, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και στον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στην επιστολή τους επαναλαμβάνουν την ολική, όπως τονίζουν, ζημιά που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειές τους και επισημαίνουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, μετά τις εκτεταμένες φθορές. 

Μεταξύ άλλων, στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται τα εξής: άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν, άσχετα με το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν, όπως και σε όλες τις αροτραίες καλλιέργειες και κηπευτικών, αλλά και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη μορφή προκαταβολής στο 50% της ασφαλιζόμενης αξίας ανά καλλιέργεια, με βάση της δήλωση ζημίας (στρεμματικά) και όχι με τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021, που αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.

Οι αγρότες ζητούν ακόμα αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, «πάγωμα» των οφειλών τους για το τρέχον έτος 2021 προς -μεταξύ άλλων- ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, τράπεζες και δήμους, απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα παρασχεθούν.

Ταυτόχρονα, ζητούν άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στην καταστροφή που έπληξε τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Την επιστολή υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας, Γεωργών Βέροιας, «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», Ροδοχωρίου, Σκύδρας, Μεσημέρι-Έδεσσας, «ΟΜΟΝΟΙΑ» και Κρύα Βρύση, το Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «ΕΝΟΤΗΤΑ».

Δείτε επίσης:  ΟΑΣΘ: Ειδικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για τα δρομολόγια το Μ. Σάββατο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ