Εκτός από κρασί και ουίσκι, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα – ή και περισσότερα – από τα παρακάτω γιορτινά κοκτέιλ που σε κάθε γωνιά του πλανήτη αυτή την εποχή αγαπούν λίγο περισσότερο.
Eggnog (Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο)
Ιδιαίτερο και με βασικό συστατικό μία τροφή που δεν έχουμε συνηθίσει να διεκδικεί σημαντική θέση στο χώρο των συνταγών για οινοπνευματώδη. Το αβγό. Μπορεί να σας ξενίζει ή να σας γεμίζει… απορία, όμως, στις Η.Π.Α και το Ηνωμένο Βασίλειο του έχουν μία μεγάλη (κι όχι αποκλειστικά γιορτινή) αδυναμία. Επειδή, λοιπόν, η περιέργειά μας είναι στα κόκκινα, βρήκαμε τη συνταγή του James Oliver και τη μοιραζόμαστε με εσάς!
Υλικά:
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. του γλυκού βανίλια
- 1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 5 αυγά (ξεχωρίζουμε κρόκους και ασπράδια)
- 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 3/4 του φλιτζανιού ρούμι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά προτού το αποσύρουμε από αυτήν και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.
- Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μίξερ και τους χτυπάμε καλά με τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε το αλκόολ και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά μαρέγκα. Βγάζουμε το eggnog από το ψυγείο, ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στα ποτήρια. Γαρνίρουμε με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε.
Glögg (Σουηδία)
Αν και οι ρίζες του εντοπίζονται στη Σκανδιναβία, το ζεστό ποτό με το έντονο άρωμα το απολαμβάνουν σε όλη την Ευρώπη. Βασικό υλικό το ζεστό κρασί, το οποίο εκτός από το οινοπνευματώδες του θέματος επιλέχθηκε και για να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία όσων το απολαμβάνουν στην παγωμένη Σουηδία. Τα μπαχαρικά του τον μετατρέπουν στο ιδανικό καλωσόρισμα για τους καλεσμένους μας.
Υλικά
- 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5γρ. τζίντερ σε φέτες
- 5γρ. αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού
- 2 καψουλάκια πράσινο καρδάμωμο
- 1 αστεράκι αστεροειδή γλυκάνισο
- 15 καρφάκια γαρίφαλο
- 80γρ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
- φιλέ αμυγδάλου
- μαύρη σταφίδα
- βότκα, ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνετε το κρασί σε μια κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και το βάζετε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε στο ενδιάμεσο για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2
Αφήνετε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για μια ώρα να ανακατευτούν τα αρώματα και στη συνέχεια φιλτράρετε το κρασί και το μεταφέρετε ξανά στο μπουκάλι. Κλείνετε με το πώμα και το διατηρείτε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.
Βήμα 3
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξαναζεσταίνετε το κρασί, μοιράζετε σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου στα ποτήρια και απογεμίζετε με ζεστό κρασί. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλκοόλ, όπως ρούμι, κονιάκ ή βότκα.
Bombardino (Ιταλία)
Το γιορτινό ποτό των Ιταλών έχει κάτι από το ταμπεραμέντο τους. Στο όνομα, τη γεύση και τη χάρη. Μπορεί εκ πρώτης όψεως και γλυκιάς θυμίζει αρκετά το Eggnog, όμως, το Bombardino σερβίρεται ζεστό και με σαντιγί γαρνιρισμένο. Σύμφωνα με τον θρύλο, το εν λόγω ποτό δημιουργήθηκε από έναν έξυπνο Γιενοβέζο, ο οποίος ήθελε να φτιάξει κάτι ζεστό και γρήγορο, προκειμένου να το προσφέρει στους σκιέρ που έκαναν μία στάση στο σαλέ του. Εσείς, φυσικά, μπορείτε να το ετοιμάσετε όπου και αν βρίσκεστε.
Υλικά:
- 45 ml μπράντι
- 90 ml Zabov Zabaglione (λικέρ με βάση τα αβγά)
- Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνεις ελαφρά το λικέρ σε κατσαρολάκι.
- Βάζεις το μπράντι σε ποτήρι και όταν το λικέρ έχει ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει όμως), το ρίχνεις μέσα στο ποτήρι με το μπράντι και ανακατεύεις.
- Γαρνίρεις με σαντιγί και κανέλα και απολαμβάνεις.
Hot Toddy (Σκωτία)
Μία χώρα, όπως η Σκωτία, δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της ζεστό και εκλεπτυσμένο ρόφημα. Το Hot Toddy σερβίρεται καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, με τους θεραπευτές να το συστήνουν ως ιδανική λύση απέναντι στο κρυολόγημα. Θα μπορούσε, δηλαδή, να θυμίζει και τσάι, αν η συνταγή δεν περιείχε ανάμεσα στα συστατικά τόσο αλκοόλ. Enjoy!
Υλικά:
- 1/3 φλιτζάνι νερό
- 45 ml ουίσκι bourbon
- 1 κουτ. της σούπας μέλι
- 2 κουτ.γλυκού χυμό λεμονιού
- Ξυλάκι κανέλας, για γαρνίρισμα
- Φέτα λεμόνι, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μια τσαγιέρα ή μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό να σιγοβράσει.
- Σε μια κούπα, βάζετε το bourbon, το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το ζεστό νερό και ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά. Γαρνίρετε με ξυλάκι κανέλας και φέτα λεμονιού.
Ponche Navideño (Μεξικό)
Έχουν αδυναμία στην τεκίλα. Μία αδυναμία που διατηρούν και τις γιορτινές ημέρες τόσο στο Μεξικό όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Για να απαλύνουν τη γεύση της, προσθέτουν μερικά φρουτένια συστατικά, όπως το μήλο, το αχλάδι, τα δαμάσκηνα, το πορτοκάλι ή την εξωτική γκουάβα. Ένα πληθωρικό κοκτέιλ που απολαμβάνουμε σε κάθε γιορτινό κάλεσμα!
Υλικά:
- 8 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 20 ml τεκίλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι δαμάσκηνα, φρέσκα ή αποξηραμένα
- 1/4 του φλιτζανιού σταφίδες
- 100 γρ. μήλα φιρίκια
- 3 γκουάβα
- 1 κόκκινο μήλο μεσαίου μεγέθους
- 1/2 αχλάδι μεσαίου μεγέθους
- 1 μέτριο πορτοκάλι σε φέτες
Εκτέλεση:
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με την κανέλα, το γαρίφαλο και ταμικρά μηλαράκια. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, να μαλακώσουν τα φρούτα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα μήλα από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε πάλι πίσω στο μίγμα με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε ξανά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα μπαχαρικά. Σερβίρουμε σε ποτήρια, φροντίζοντας να προσθέσουμε σε καθένα την ενδεδειγμένη ποσότητα ποτού, καθώς και μερικά κομμάτια από τα φρούτα.
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Δείτε επίσης: Χριστούγεννα σαν άνοιξη θα είναι ο καιρός αύριο – Δείτε αναλυτική πρόβλεψη