Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οδηγός τεχνογνωσίας για Υποθαλάσσια Μουσεία στη Μεσόγειο με νέο πρόγραμμα BLUEMED PLUS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οδηγός τεχνογνωσίας για Υποθαλάσσια Μουσεία στη Μεσόγειο με νέο πρόγραμμα BLUEMED PLUS

Στο νέο πρόγραμμα BlueMed PLUS συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια κεφαλαιοποίησε την εμπειρία που απέκτησε από τη συμμετοχή της στο BlueMed, που οδήγησε στο πολυβραβευμένο έργο του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στη χώρα, στην Περιστέρα της Αλοννήσου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για το νέο έργο που περιλαμβάνει περιοχές σε Ιταλία, Μαυροβούνιο και Αλβανία και το στόχο του νέου προγράμματος για το σχέδιο δράσης και τον “οδικό χάρτη” σε νέες περιοχές της Μεσογείου.

Οδηγός τεχνογνωσίας για Υποθαλάσσια Μουσεία στη Μεσόγειο η Περιφέρεια Θεσσαλίας με νέο πρόγραμμα BLUEMED PLUS

Στο νέο πρόγραμμα BlueMed PLUS συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε από τη συμμετοχή της στο BlueMed που οδήγησε στο πολυβραβευμένο έργο του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στη χώρα, στην Περιστέρα της Αλοννήσου, την ανάδειξη εναλίων αρχαιοτήτων σε ένα πανόραμα ναυαγίων στον Δυτικό Παγασητικό και τις Σποράδες και τη δημιουργία Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού σε Αλόννησο και Μιτζέλα.

Κύριος στόχος του νέου προγράμματος BlueMed Plus είναι να μεταφέρει σε νέες περιοχές της Μεσογείου τον «οδικό χάρτη», το σχέδιο δράσης και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στο προηγούμενο πρόγραμμα. Και να ενισχύσει την ικανότητα των νέων εταίρων να λειτουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους και Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στις περιοχές τους, προωθώντας νέους παράκτιους τουριστικούς προορισμούς και ενισχύοντας την βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.

Το νέο έργο περιλαμβάνει 3 περιοχές στην Ιταλία (Απουλία), το Μαυροβούνιο (Μπούντβα) και την Αλβανία (Αυλώνα), αναδεικνύοντας σημαντικούς ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι καλύπτουν 2.000 χρόνια ιστορίας. Και οι 3 περιοχές χωροθετούνται στο Αδριατικό Πέλαγος και διαθέτουν καλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η ευνοϊκή γεωγραφική γειτνίαση, διευκολύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με στόχο την προβολή , ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 395.364 ευρώ, η διάρκεια υλοποίησης του είναι 13 μήνες και στο εταιρικό σχήμα εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Καλάβρια στην Ιταλία, η Ατλαντίς Συμβουλευτική, ο Δήμος Vlora της Αλβανίας, ο Δήμος Budva στο Μοντενέγκρο και η Περιφέρεια Apulia της Ιταλίας”.

Δείτε επίσης: Αυγενάκης από Άργος Ορεστικό: «Ενώνουμε δυνάμεις ώστε η περιοχή να αποτελέσει αφετηρία προσέλκυσης μεγάλων offroad διοργανώσεων»

Loading

Play