Βραβεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάδειξη των εκκλησιαστικών της μνημείων – Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη διαδικτυακή τελετή βράβευσης:
“Bravo στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάδειξη των εκκλησιαστικών της μνημείων
Με το βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2021» τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη θεματική ενότητα «Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά» για το έργο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», σε διαδικτυακή τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Bravo Sustainability Week 2021.
«Ο πολιτισμός αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, βασικό κοινωνικό αγαθό και σημαντικό παράγοντα της οικονομίας. Αναγνωρίζεται ως τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, καταλύτης καινοτόμων εξελίξεων στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών και βασικό στοιχείο της στρατηγικής Ευρώπη 2020» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τις Ιερές Μητροπόλεις και τις κατά τόπους Εφορείες του Υπουργείου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί, προβάλλει και αναδεικνύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με στρατηγικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, τα εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλίας παραμένουν αλώβητα στην φθορά του χρόνου, αποτελούν πυλώνες θρησκευτικού τουρισμού και μας κρατούν συνδεδεμένους με το σημαντικό πολιτιστικό μας παρελθόν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει πάνω από 20 εκ. ευρώ για την συντήρηση και ανάδειξη περίπου 100 θρησκευτικών μνημείων, που χάρη στο σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο της Περιφέρειας είναι εύκολα προσβάσιμα και εξελίσσονται σε ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο θρησκευτικός τουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, αφού οι προσκυνητές-τουρίστες διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα Μετέωρα, αποτελούν τον ισχυρότερο πόλο έλξης, αφού φιλοξενούν τη δεύτερη πιο σημαντική μοναστική κοινότητα στη χώρα μετά το Άγιο Όρος, ανήκουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και αποτελούν τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας μετά την Ακρόπολη. Παράλληλα, πολλές ακόμη περιοχές στην Θεσσαλία διαθέτουν εκκλησίες και μοναστήρια, που αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς για θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους τόσο στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα, όσο στη Μαγνησία, το Πήλιο τις Σποράδες και στη Λάρισα στις περιοχές της Ελασσόνας και του Ολύμπου.
Ο θεσμός BRAVO
Το Bravo! αποτελεί έναν θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία της Ελλάδας του αύριο. Ο θεσμός Bravo υλοποιείται σε συνεργασία με διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, αναπτύσσοντας μια συστηματική αποτύπωση της ωρίμανσης και των τάσεων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι από 160 Οργανισμοί με 250 πρωτοβουλίες, 350 εκπρόσωποι Κοινωνικών Εταίρων και περισσότεροι από 35.000 Ενεργοί Πολίτες. Ο Θεσμός θέτει ως στόχο του να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις καλύτερες πρακτικές από τους συμμετέχοντες Οργανισμούς & Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις, Κοινωνία των Πολιτών και Σχολεία. Οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην ελληνική κοινωνία“.
Δείτε επίσης: Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας στο Μαρούσι, άμεση σύνδεση με το ΟΑΚΑ