Ενημέρωση για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, με αναφορές για ύφεση. Περισσότεροι από 22.600 σεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στις 26 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ. Η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εντοπίσει πάνω από 22.600 σεισμούς, χρησιμοποιώντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων και με μεθόδους μηχανικής μάθησης. Στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 600 σεισμοί, με 37 να έχουν μέγεθος Μ³2.5 και δύο να καταγράφονται με Μ³4.5. Σημαντικοί σεισμοί μεγέθους 4.9 σημειώθηκαν νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας.
Στις 19 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 450 σεισμοί, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 4.2, να καταγράφεται βόρεια της Ανύδρου. Από την καθημερινή ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, δεν παρατηρήθηκαν σεισμοί με μέγεθος Μ³4.0 κατά την 20η Φεβρουαρίου, με τον ισχυρότερο σεισμό εκείνης της ημέρας να είναι μεγέθους 3.7.
Μια νέα χωρική συστάδα ενεργοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στα ανατολικά της Ανύδρου, όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερη δραστηριότητα τις επόμενες δύο ημέρες. Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr