Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης, της απέσπασαν 10.000 ευρώ

Δύο υποθέσεις, εκ των οποίων η μία αφορούσε απάτη και η άλλη απόπειρα απάτης σε βάρος ηλικιωμένων, εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης στην Πιερία.

Στην πρώτη περίπτωση, υπήρξε τηλεφώνημα από μία γυναίκα μαζί με συνεργό της σε ηλικιωμένη γυναίκα στις 16 Ιουνίου, με τους δύο δράστες να προσποιούνται τους τραπεζικούς υπαλλήλους και να αποσπούν το ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου – υποτίθεται – να μεσολαβήσουν για επιστροφή αναδρομικών ύψους 42.000 ευρώ, από επιδόματα συγγενικού της προσώπου.

propoli

Στη δεύτερη περίπτωση, που έλαβε χώρα δύο μέρες αργότερα, οι δύο δράστες τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένο άνδρα και – χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογίαπροσπάθησαν να του αποσπάσουν το ποσό των 8.800 ευρώ για δήθεν επιστροφή αναδρομικών σύνταξης ύψους 28.000 ευρώ.

Σε βάρος της δράστιδος έχει σχηματισθεί δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και απόπειρας απάτης, ενώ η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του συνεργού της, καθώς και για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ για την αποφυγή επιτήδειων

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, στην οποία συμβουλεύει:

– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

– Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

– Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

– Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κά).

– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Δείτε επίσης: Αταλάντη: Επίθεση από κουκουλοφόρο και μαχαίρωμα περιπτερά

Loading