Πιερία: Ο τουρισμός βιώνει έναν Ιούλιο με υψηλή πληρότητα και αναμένει έναν Αύγουστο στα επίπεδα του 2019

Πιερία: Ο τουρισμός βιώνει έναν Ιούλιο με υψηλή πληρότητα και αναμένει έναν Αύγουστο στα επίπεδα του 2019

«Δεν υπάρχει συναίσθημα που να συγκρίνεται με το να …”κολλάς πέντε” με τον Δία! Απίστευτα τα τοπία καθ’ οδόν προς την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα», έγραψε, πριν από λίγες ώρες, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο φωτογράφος Μαξ, που ζει και εργάζεται στο Ισραήλ.

Ο Κέβιν, από την πλευρά του, μοιράζεται με τους διαδικτυακούς του φίλους πώς διηγήθηκε στους μικρούς γιους του τον τρόπο με τον οποίο ο Δίας ήλεγχε τον καιρό και κατακεραύνωνε την ανθρωπότητα όταν θύμωνε, ενώ μια ομάδα Αμερικανών σπουδαστών, που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Πιερία, περιγράφουν στην κοινή διαδικτυακή τους σελίδα για το ταξίδι τους στην Ελλάδα, πώς είναι να «μουσκεύεις στον πολιτισμό και την ιστορία», αναρριχόμενος στον Όλυμπο. Η Ναόμι, που εργάζεται στη Ρώμη, ούσα στο Δίον, μοιράζεται τις σκέψεις που της εμπνέει η περιοχή για την ύπαρξη του Θεού, τις θεότητες και τις θρησκείες των λαών.

Οι παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους ξένους τουρίστες, που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Πιερία, ανακαλύπτοντας τα φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά θέλγητρα μιας περιοχής, που ναι μεν διανύει την «τρίτη χρονιά επιβίωσης» για τον τουρισμό της, λόγω της πανδημίας και των διαδοχικών κρίσεων, αλλά ταυτόχρονα βιώνει έναν Ιούλιο με καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών. Επιπλέον, προετοιμάζεται για έναν Αύγουστο, κατά τον οποίο οι αφίξεις/διανυκτερεύσεις δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπεράσουν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντική είναι στην περιοχή και η συνεισφορά του εγχώριου τουρισμού, με τους πιστούς επισκέπτες της από την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα να επιστρέφουν τακτικά και να αυξάνουν τη διάρκεια παραμονής τους, αλλά και τον ελληνικό Νότο να έχει «ανακαλύψει» τα τελευταία χρόνια, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, τις ομορφιές της Πιερίας και ιδίως του Ολύμπου, του Λιτοχώρου, της Λεπτοκαρυάς, των Πόρων, του Πλαταμώνα, του Δίου και της Παραλίας της Κατερίνης.

Η απώλεια των Ρώσων, οι πληρότητες και οι προσδοκίες

Στα αρνητικά στοιχεία της φετινής περιόδου περιλαμβάνεται το υψηλό λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, που περικόπτει την κερδοφορία τους, αλλά και η απώλεια, λόγω του πολέμου, των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι -όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης- υπολογίζεται ότι αντιστοιχούσαν το 2018 στο 12%-15% των συνολικών αφίξεων αλλοδαπών και στο 20%-22% των διανυκτερεύσεων, με τους Ρώσους να πραγματοποιούν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη. Οι επιπτώσεις του πολέμου ήρθαν να συρρικνώσουν περαιτέρω τις αφίξεις από τη ρωσική αγορά, που έτσι και αλλιώς είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την πτώχευση μεγάλου ελληνικού τουριστικού οργανισμού, που την εξυπηρετούσε.
«Η τουριστική περίοδος του 2022 για την Πιερία εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2021 και πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το τραγικό 2020. Ο Ιούλιος κινείται με αρκετά υψηλές πληρότητες, της τάξης του 70%-75% στα ξενοδοχεία τριών έως πέντε αστέρων, αλλά είναι πολύ χαμηλότερες στις μονάδες ενός και δύο αστέρων, αφενός επειδή αυτές απώλεσαν μετά την πανδημία τις “γκαραντί” συνεργασίες τους με μικρά τουριστικά γραφεία και αφετέρου επειδή χάνουν διανυκτερεύσεις από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης», εξηγεί ο κ. Τσιτλακίδης.

Χαρακτηρίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο ως «πολύ κακούς μήνες» και τον Ιούνιο ως «χλιαρό», ενώ εκτιμά ότι ο Αύγουστος αναμένεται πολύ καλός, χωρίς να αποκλείεται να «πιάσει» και να ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας δεν διατυπώνει εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς -όπως λέει- η περιοχή υποδέχεται πολλούς επισκέπτες με οδικό τουρισμό και αυτοί συνήθως αποφασίζουν «τελευταία στιγμή» αν και πού θα ταξιδέψουν.

Οι ξένοι, οι Έλληνες και ένας «νησιωτικός» προορισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες, η Πιερία υποδέχεται σταθερά επισκέπτες από την Κεντρική Ευρώπη και ιδίως τη Γερμανία, αλλά τα τελευταία χρόνια και από τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ σταθερά την προτιμούν ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια και τις χώρες του Βίσενγκραντ. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει και επαφές με tour operators, ώστε να ανοίξει για την περιοχή και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Θετικό είναι ότι «παγιώνεται στην περιοχή και η εσωτερική αγορά», με τους Ελληνες να αποτελούν πλέον γύρω στο 1/3 του συνολικού αριθμού των επισκεπτών και να αυξάνουν τη μέση διάρκεια παραμονής τους από τις 2,5 στις 5-5,5 ημέρες.

«Χάρη στις πολύ καλές συνδέσεις της Πιερίας, μέσω της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ, αλλά και της Hellenic Train, η περιοχή μας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά από άποψη χρόνου στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη νότια και κεντρική Ελλάδα και το Λεκανοπέδιο. Η πανδημία, μετά την οποία πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ταξιδεύουν με ΙΧ, ενίσχυσε αυτή την τάση που άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα από το 2018 και ολοένα περισσότεροι Έλληνες βλέπουν ότι στην Πιερία μπορούν να βρουν μια πολύ ελκυστική σχέση προϊόντος-τιμής, σε μια περιοχή που τα έχει όλα και μοιάζει με νησιωτικό προορισμό στην ηπειρωτική χώρα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, γνωστοποιώντας -για παράδειγμα- ότι από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε συνεργασία με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, στο πλαίσιο της οποίας στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν ένα QR code (γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων) και να κατεβάζουν στις συσκευές τους το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Όσο για την επάνοδο στην κανονικότητα; «Μάλλον μετατίθεται για το 2023», παρατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και κάνει λόγο για «τραυματισμένες επιχειρήσεις», οι οποίες, παρά τη βελτίωση της εικόνας ως προς τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις φέτος, δεν θα δουν την κερδοφορία τους να αυξάνεται αντίστοιχα, καθώς «οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι 3.5-4 φορές πάνω, λόγω της ενεργειακής κρίσης κι οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις πρώτες ύλες πολύ σημαντικές». Κι όλο αυτό σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει συμφωνίες με βάση τα τιμολόγια του 2021. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία λειτουργούν 375 ξενοδοχειακές μονάδες, με 10.000 κλίνες, το 70%-75% των οποίων ανήκει στην κατηγορία του ενός και δύο αστέρων._

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading