Πιερία: Προχωρούν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο – «Αρχές του 2024 παραδίδεται η σήραγγα της Κατερίνης» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με αμείωτους ρυθμούς προχωρούν τα έργα στην Εθνικό Οδό, εντός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, με την κίνηση των οχημάτων να πραγματοποιείται με βάση τα όσα έχουν αποφασιστεί για την ασφάλεια των οδηγών. Αυτοψία της Politic στον Αυτοκινητόδρομο 1.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Πλάνα/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Δέσκας

Κατά μήκος της Εθνικής Οδού, εντός της Πιερίας, είτε κάποιος έχει κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, είτε προς Αθήνα, διαπιστώνει ότι εκτελούνται έργα στο οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα η κίνηση των αυτοκινήτων να γίνεται από ένα ρεύμα, αντί για τρία, σε συγκεκριμένα σημεία. Στην περιοχή του Αιγινίου και στη σήραγγα της Κατερίνης εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα, με τους οδηγούς να χρειάζεται να… εξοπλιστούν με υπομονή, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Ανάδοχος εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση των έργων, είναι η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και η Politic επικοινώνησε με τον υπεύθυνο εταιρικής επικοινωνίας, Γρηγόρη Λιογγαρίδη, ο οποίος έδωσε χρήσιμες και αναλυτικές πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών. Ουσιαστικά, το πιο «εμφανές» σημείο είναι η σήραγγα της Κατερίνης, με το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη να παραμένει κλειστό τους τελευταίους μήνες, την ώρα που ακριβώς δίπλα κινούνται τα αυτοκίνητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

«Η σήραγγα της Κατερίνης θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τα έργα να έχουν ξεκινήσει το 2022. Ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη έχει αποκλειστεί και θα επανέλθει μόλις ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια θα γίνει κάτι αντίστοιχο και με τον κλάδο που έχει κατεύθυνση προς την Αθήνα. Απαραίτητη, επίσης, είναι και η ύπαρξη λωρίδας ανάμεσα στις άλλες δύο, προκειμένου να χρησιμοποιείται σε έκτακτες ανάγκες, από οχήματα της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας», διευκρίνισε αρχικά ο κ. Λιογγαρίδης.

Πέραν της σήραγγας, έργα εκτελούνται και στο Αγρίνιο, με την πορεία προς Αθήνα να γίνεται από δύο λωρίδες, ενώ προς Θεσσαλονίκη από μία. Την ίδια στιγμή, εντός των προσεχών εβδομάδων θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης των δύο γεφυρών που βρίσκονται πάνω από την εθνική οδό, στο ύψος του Μακρύγιαλου, με τον κ. Λιογγαρίδη να τονίζει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο εν λόγω κομμάτι. «Ο κόσμος βλέπει ότι οι κώνοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα δύο ρεύματα, με την κίνηση να γίνεται από ένα, ωστόσο αυτό συμβαίνει για να διευκολυνθούν οι εργασίες στις συγκεκριμένες “άνω διαβάσεις”», εξήγησε στην Politic ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης.

Τα έργα στην Κατερίνη

Είναι γεγονός ότι η σήραγγα της Κατερίνης μετρά πολλά χρόνια από τη μέρα που παραδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έπειτα δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Τα τελευταία χρόνια κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθεί και να ανακατασκευαστεί από την αρχή το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των χιλιάδων οδηγών που περνούν καθημερινά από τη σήραγγα. «Εγκαθίστανται σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα και διασφαλίζεται η αντοχή του τεχνικού υπογειοποίησης, έναντι της φωτιάς. Αλλάζουν όλα εντός της σήραγγας, καθώς πλέον θωρακίζεται και πυροπροστατεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Η σήραγγα είχε μείνει στα παλιότερα στάνταρ ασφάλειας, καθώς αν ένα όχημα έπιανε φωτιά εντός του τούνελ, τότε η κατάρρευση της κατασκευής θα ήταν υπόθεση μισής ώρας. «Τα έργα γίνονται κατ’ εντολή του Ελληνικού Δημοσίου. Η σήραγγα δεν ακολουθούσε τις κατάλληλες προδιαγραφές, τις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας. Πρόβλημα στατικότητας δεν υπήρχε, όμως ήταν επιβεβλημένη η αναβάθμιση και για την προστασία της αστικής κυκλοφορίας, πάνω από τη σήραγγα. Η αναβάθμιση είναι πλήρης και εφάμιλλη των ευρωπαϊκών προτύπων. Θα είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασφαλούς λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Λιογγαρίδης.

Οι εργασίας στη γέφυρα του Αιγινίου

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, εντός του οδικού δικτύου της Πιερίας, είναι και η γέφυρα του Αιγινίου, εκεί όπου η κυκλοφορία γίνεται με περιορισμούς, τόσο για όσους κινούνται προς Αθήνα (δύο λωρίδες), όσο και για όσους κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη (μία λωρίδα). Η ολοκλήρωσή του έργου υπολογίζεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, εντασσόμενο στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών για την αναβάθμιση 96 γεφυρών που αποπερατώθηκαν πριν από τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. «Η γέφυρα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του νέου έτους. Εφαρμόζουμε τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφάλεια των οδηγών. Όλα γίνονται κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείο Υποδομών με τις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις», τόνισε ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης, καθώς όπως είναι λογικό οι οδηγοί ταλαιπωρούνται από τα έργα που εκτελούνται εντός της Πιερίας.

Προβληματισμός και αναμονή για τους επαγγελματίες της περιοχής

Ασφαλώς, τα έργα στο οδικό δίκτυο προκαλούν ανησυχία στους επαγγελματίες της Πιερίας, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, που αναμένουν χιλιάδες τουρίστες στις παραλίες του νομού. Η Κατερίνη και οι υπόλοιπες περιοχές είναι οδικά προσβάσιμες, ωστόσο όταν η κυκλοφορία γίνεται μετ’ εμποδίων, αυτό μπορεί να επηρεάσει πλήθος κόσμου, που μέχρι πρότινος προτιμούσε την Πιερία.

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε επικοινωνία με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και τους έχει γίνει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει. Άπαντες εξέφρασαν την επιθυμία τους να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα, ώστε να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο η τουριστική περίοδος, ενώ από την εταιρεία κατά καιρούς έχουν γίνει διευκολύνσεις (άνοιγμα επιπλέον λωρίδας) σε μέρες έντονης κίνησης. «Η ταλαιπωρία είναι πρόσκαιρη για τους οδηγούς, αλλά τα έργα είναι μόνιμα», κατέληξε ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης.

Δείτε επίσης: Καμένα Βούρλα: Ανατίναξαν χθες ATM που στεγαζόταν στα ΚΤΕΛ

Loading