Πιερία – Τουρισμός: Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα – «Ποιοτικές διακοπές σε προσιτές τιμές» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύ θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα -στα μέσα Ιουνίου ακόμα- για την τουριστική περίοδο στην Πιερία, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ευελπιστούν ότι θα πλησιάσουν τα νούμερα του 2019, αφήνοντας οριστικά πίσω τους την εποχή της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Πλάνα/μοντάζ: Κωνσταντίνος Δέσκας

Η εικόνα στην Παραλία Κατερίνης είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη, παρότι ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και οι καιρικές συνθήκες του Μαΐου και του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου μόνο ευνοϊκές δεν ήταν. Είναι δεδομένο ότι οι σχεδόν καθημερινές καταιγίδες, αλλά και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αποθάρρυναν πολλούς από το να εκδράμουν σε κοντινές παραλίες, ωστόσο οι τουρίστες από το εξωτερικό δεν πτοήθηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Politic ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, η «φωτογραφία» της στιγμής είναι κάτι παραπάνω από θετική για την περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και από τον κόσμο που γεμίζει καθημερινά την Παραλία Κατερίνης. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2020 και το 2021 ήταν ουσιαστικά χαμένες χρονιές, με το περασμένο καλοκαίρι να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, καλύπτοντας ένα μέρος των «ζημιών» που δημιούργησε η πανδημία.

Ο κ. Τσιτλακίδης σημείωσε πως δεν είναι σωστό να κοιτάει κανείς μόνο τον αριθμό των επισκεπτών – τουριστών, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στην εκάστοτε περιοχή. Η Πιερία διαχρονικά βασίζεται σε κατοίκους βαλκανικών χωρών, αλλά και σε Γερμανούς τουρίστες, με τον πήχη να ανεβαίνει σταθερά. Άλλωστε, το βλέμμα «στρέφεται» και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και προς την αύξηση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αναδειχθούν και οι χειμερινοί προορισμοί του νομού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Βεβαίως, δεν λείπουν και τα προβλήματα, τα οποία κυρίως πηγάζουν από την ενεργειακή κρίση και την δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών. Από τη μία μεν έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων και των λοιπών καταστημάτων, από την άλλη δε είναι γρίφος για δυνατούς λύτες η διατήρηση του εργατικού δυναμικού. Γενικότερα στον τουρισμό οι κενές θέσεις είναι δεκάδες χιλιάδες, κάτι που καταγράφηκε τους περασμένους μήνες, με τον προβληματισμό να αυξάνεται από τη στιγμή που οι απαιτήσεις κάθε χρόνο μεγαλώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρηματίες του κλάδου, μέσω της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος, έχουν ζητήσει να προχωρήσουν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των μονάδων τους, αλλά και να δοθούν οριστικές λύσεις για τους εποχικούς εργαζόμενους, ώστε να μπει οριστικά μία τελεία σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό την τελευταία διετία.

Η Πιερία αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο τουριστικό προορισμό, καθώς ο καθένας μπορεί να φτάσει οδικώς στις παραλίες του νομού. Αυτό, ασφαλώς, μειώνει σημαντικά το κόστος των καλοκαιρινών διακοπών, σε σύγκριση με τα νησιά, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος, ιδιαίτερα στις οικογένειες. Συνεπώς, τουλάχιστον με τα τωρινά στοιχεία, το πρόσημο για τον τουρισμό στην Πιερία είναι θετικό, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να ευελπιστούν ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη, με το περισσότερο βάρος να πέφτει στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Δείτε το ρεπορτάζ της Politic με τις δηλώσεις του προέδρου των Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλή Τσιτλακίδη:

Δείτε επίσης: Παντρεύτηκε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος – Έδωσε «ρεσιτάλ» με Πέτρο Ιακωβίδη και Πασχαλάκη

Loading