Πιερρακάκης: «Οι εποχές γυρνάνε σελίδα – Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι επιλογή»

Πιερρακάκης: «Οι εποχές γυρνάνε σελίδα – Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι επιλογή»

Για πολλές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, αλλά και για εκκρεμότητες του χθες που πρέπει να καλυφθούν μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

«Η τεχνολογία είναι μέσο για να αλλάξουμε και να απλουστεύσουμε διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «οι εποχές γυρνάνε σελίδα βίαια. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι επιλογή ούτε προόδου, ούτε καν επιβίωσης.

Η τεχνολογία είναι ένας μηχανισμός που εξισώνει παλιές ανισότητες είναι ένα κύμα το οποίο έρχεται και το οποίο μπορείς να καβαλήσεις πάρα πολύ γρήγορα και να δημιουργήσεις τεράστια υπεραξία για τη χώρα. Αρκεί να έχεις ομάδα, σχέδιο, όραμα και βούληση».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις καινοτομίες κι ενέργειες που έχει επιτύχει το υπουργείο δημιουργώντας την «δική μας τεχνογνωσία. Αυτό το πετύχαμε στα εμβόλια. Αυτό το πετύχαμε στον τρόπο που διαχειριστήκαμε το 5G, αυτό το πετύχαμε σε μία σειρά από ενέργειες.

Απλώς ενδεικτικά θα πω ότι στα εμβόλια χρειάστηκε μέσα σε επτά εβδομάδες να στηθεί ένα σύστημα από το μηδέν με διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας».

Επανέλαβε μάλιστα ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης «μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε το 100% της στρατηγικής και παραπάνω. Δηλαδή, όχι μόνο τα αναγκαία και τα επιθυμητά. Και αυτά τα οποία αφορούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση», ενώ σημείωσε ότι 700 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τη ψηφιοποίηση του χαρτιού.

«Σαν κράτος είμαστε πνιγμένοι κάτω από πακτωλούς χαρτιού. Το χαρτί πρέπει να ψηφιοποιηθεί και να γίνει πληροφορία» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος υπήρξε σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών ο μεγάλος ασθενής γιατί επιβράδυνε εν πολλοίς την οικονομική ανάπτυξη η περιττή γραφειοκρατία».

Για αυτό και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου κινήθηκαν ώστε να καταστεί «ένα υπουργείο Chiefinformation officer, δηλαδή υπεύθυνος διαχείρισης όλων των πληροφοριών. Ο κόσμος ενδιαφέρεται στα γεγονότα της ζωής του βασικά να εξυπηρετείται και κατά βάση να εξυπηρετείται σε ένα σημείο».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για αλλαγή νοοτροπίας λέγοντας ότι «το μέλλον γενικά ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι και νομίζω ότι για πρώτη φορά έχουμε θεμελιώσει ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι το οποίο μέχρι πρότινος δεν θα φάνταζε εφικτό. Ότι από το “δεν γίνεται” μπορείς κάλλιστα να σβήνεις ενίοτε το “δεν”. Και εδώ πέρα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι αυτό: να σβήσουμε το “δεν” συνολικότερα».

Δίνοντας μάλιστα έναν προσωπικό τόνο στην ομιλία του ο υπουργός κατέληξε ότι «είμαι Πελοποννήσιος. Είμαι από την Λακωνία. Και επειδή είμαστε πολύ κοντά στη Λακωνία θυμάμαι πάρα πολύ έντονα πρόσωπα πολύ κοντά σε μένα που ήταν βασικά οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου. Πώς τα ξυπόλητα παιδιά της Αρεόπολης του 1930 με τα ροζιασμένα τους χέρια χτίσανε την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «η δικιά μας γενιά θα κληθεί να ξανακάνει το ίδιο. Να ξαναχτίσει τη χώρα, απλώς τώρα θα το κάνει αλλιώς. Όχι κατά ανάγκην μέσα από τα χέρια της κυριολεκτικά μιλώντας, αλλά κυρίως μέσα από αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά της. Και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει».

Δείτε επίσης: Α. Λινού για ευλογιά των πιθήκων: «Ο κόσμος να μην ανησυχεί αλλά να προσέχει»

Loading