Η Ελλάδα καλείται να επιλύσει τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν και να ανταποκριθεί σε έναν κόσμο συνεχούς μεταβολής των τεχνολογικών εργαλείων, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην στρατηγική της Ελλάδος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Η διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος, προκλήσεις και προοπτικές».
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την εκθετική πρόοδο που καταγράφει η χώρα την τελευταία διετία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών από τις 501 πριν την δημιουργία του gov.gr σε περισσότερες από 1.340 που διατίθενται σήμερα, καθώς επίσης και στην αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών από τα 8,8 εκατομμύρια το 2018 στα 567 εκατομμύρια το 2021.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να υλοποιήσει ταχύτερα το σύνολο της ψηφιακής της στρατηγικής, ενώ ταυτοχρόνως εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό κράτος είναι μεταρρυθμίσιμο και θα συνεχίσει να αλλάζει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους Κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές, επισημαίνοντας ότι αυτές οι τρεις μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τον τρόπο που προωθούνται, συμβάλλουν ακόμη περισσότερο σε έναν κοινό στόχο, ότι η πρόοδος τα επόμενα χρόνια θα συντελεστεί με βάση τις αξίες μας.
Όπως είπε επίσης, η παρέμβαση της ΕΕ στην τεχνολογία έχει να κάνει με το κατά πόσο το πολιτικό δύναται να επιδρά επί του τεχνολογικού, δηλαδή το κατά πόσο μπορούμε ως Ε.Ε. να παρεμβαίνουμε υπέρ της ενδυνάμωσης του πολίτη και ουσιαστικά να καθορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αξίες μας ως κράτη μέλη, ως πολίτες της ΕΕ αντανακλώνται στην τεχνολογική εξέλιξη. Δηλαδή, οι αξίες πρέπει να μην είναι μόνο στα βιβλία του νόμου, αλλά και στις οθόνες του κώδικα. Υπό αυτή την έννοια, αυτό είναι κάτι το οποίο τα περασμένα χρόνια η ΕΕ το είχε θεμελιώσει, το είχε κάνει και το κάνει εκτενέστατα. «Είμαστε ως ΕΕ ρυθμιστική υπερδύναμη και πρέπει να μπορέσουμε στοχευμένα να γίνουμε τεχνολογική υπερδύναμη, αντλώντας το σύνολο των δυνατοτήτων μας και των υποδομών μας, στηριζόμενοι σε αυτές, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σε ένα διεθνές σκηνικό το οποίο συνεχώς αλλάζει και μάλιστα αλλάζει με αυξανόμενη ταχύτητα», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης, παρατήρησε ότι μερικές σημειακές παρεμβάσεις μπορούν να είναι καταλυτικές, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα πολλά, τα μικρά, τα λίγα, εν τέλει είναι πάρα πολύ μεγάλα γιατί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι αγορές και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εμείς ως πολίτες μπορούμε να αντλούμε χρησιμότητα από την τεχνολογία κι όχι να δίνουμε τη μέγιστη δυνατή υπεραξία σε εκείνη από μόνη της. Χρησιμοποιούμε εμείς την τεχνολογία, η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Αυτό το κάνουμε μέσα από σωστή ρύθμιση και μέσα από σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Επικαλέστηκε το παράδειγμα του MyHealth app, για να τονίσει ότι αντανακλά μια φιλοσοφία σε σχέση με την κυριότητα των δεδομένων, δηλαδή το να μου ανήκουν τα δεδομένα μου, προσέθεσε ότι αυτή είναι μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προσέγγιση που πρέπει να τη δούμε να συμβαίνει σε όλες τις πλατφόρμες και συμπερασματικά τόνισε ότι η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι γύρω από το σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα – σε εμένα ή στην πλατφόρμα – και πάνω σε αυτό η Ε.Ε. έχει μία πολύ μεγάλη παρέμβαση κι έχει πάρα πολλά να πει.
«Κάποιες ρυθμίσεις πρέπει να είναι κοινές, για να μπορέσουν κάποια πράγματα να πάνε γρηγορότερα. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση. Επίσης, αυτό έχει να κάνει και με το πως κάθε χώρα σχεδιάζει τη δική της προοπτική πάνω σ’ αυτό που λέμε ‘ψηφιακός μετασχηματισμός’», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός.
Ανατρέχοντας στον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, ενημέρωσε ότι κυρίως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο πεδίο και τον ορίζοντα και εξήγησε: Το πεδίο είναι το τι δουλεύει καλά αυτή τη στιγμή, δηλαδή τι έχουμε αυτή τη στιγμή στο πεδίο από συστήματα τα οποία δουλεύουν καλά και τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω με μια απλή σύνδεση ή με μια πρόσθετη υπηρεσία on top, ενώ όταν ότι πρέπει να κοιτάζουμε τον ορίζοντα, έχει να κάνει με το να κοιτάζουμε το τι κάνουν οι άλλοι καλά. «Η ΕΕ κι ο ΟΟΣΑ έχουν αυτή τη στιγμή κάποιες καλές πρακτικές, οι οποίες υπήρχαν και οι οποίες καλές πρακτικές χρειάστηκε εμείς οι ίδιοι να τις βρούμε και να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε το τι είναι συμβατό στο δικό μας πλαίσιο. Θα πρέπει να υπάρξει μια βάση δεδομένων καλών πρακτικών, πρέπει να υπάρχει μια μήτρα για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον», παρατήρησε.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ομιλία της αρμόδιας Επιτρόπου, Μαργκέτε Βεστάγκερ, και εξέφρασε την χαρά του για την εκ μέρους της επισήμανση ότι πρέπει να διευρύνουμε το φάσμα των τεχνολογικών επιλογών, του πώς θα δώσουμε μεγάλες ταχύτητες, γιατί η οπτική ίνα θα αυξηθεί στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από ευρύτατα προγράμματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι και πάλι αυτό δεν είναι επαρκές από μόνο του, και εξήγησε ότι για να πιάσουμε και τους ευρύτερους στόχους πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα. Όπως είπε: “Βλέπουμε τώρα να έρχεται διαδικτυακή πρόσβαση, διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω μικροδορυφόρων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο αρμόδιος επίτροπος ο κύριος Μπρετόν, δουλεύει αυτή τη στιγμή πάνω σ’ ένα ενδελεχές σχέδιο, για το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή παρέμβαση. Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο».
Σχετικώς με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιείται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αποκτάμε διαρκώς συστήματα που δεν είχαμε κι έτσι τρέχουμε πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό – όπως είπε – εκ των πραγμάτων εντάσσεται σ’ ένα πολιτικό πλαίσιο και είμαστε σε μια εποχή εκθετικών φαινομένων, που κάτι δηλαδή αλλάζει δραματικά γρήγορα, με πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες, «τις οποίες δεν είμαστε αναγκαστικά σε θέση να τις αντιληφθούμε, παρά τις αντιλαμβανόμαστε στην πορεία».
«Η τεχνολογία διαρκώς τρέχει, απλώς τώρα τρέχει γρηγορότερα και αυτό μπορεί κανείς να το δει και σε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία υπάρχουν γύρω μας και το πως αυτά άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς τομείς κι αυτό θα συνεχίζει και θα αλλάζει διαρκώς όσο υπάρχουν αναδυόμενες πλατφόρμες», προσέθεσε.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην διαχείριση της πανδημίας, εκ μέρους της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επελέγη ο δρόμος της ενδυνάμωσης – κάτι που αποτελεί κοινή αξία όλων μας, μια αξία αυταπόδεικτη.
«Εμείς πήραμε μια υφιστάμενη στρατηγική η οποία ήταν να δημιουργήσουμε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί, να βοηθήσουμε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν με έναν καλύτερο και ευκολότερο τρόπο στην κρατική λειτουργία, χωρίς να περιμένουν σε δεκάδες ή εκατοντάδες ουρές, και τη μετατρέψαμε και σε εργαλείο καταπολέμησης του ιού. Αυτό είναι το αξιακό υπόβαθρο όλων των πολιτών της Ε.Ε κι αυτό ακριβώς είναι το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε σ’ ένα περιβάλλον αναδυόμενων προκλήσεων, σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει, αλλά πάντα με μία σταθερή πεποίθηση ότι το ελληνικό κράτος είναι μεταρρυθμίσιμο και θα συνεχίσει να είναι το επόμενο διάστημα και διαρκώς θα αλλάζει και θα βελτιώνει τις υπηρεσίες του απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Η τεχνολογία είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Ως μέσο το αντιλαμβανόμαστε και ως μέσο το εντάσσουμε στο συνολικό αξιακό μας πλαίσιο», κατέληξε.
Δείτε επίσης: Διαφοροποιήσεις στις επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Μάρτιο (vid)
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιλέγει την Παμ Μπόντι για υπουργό Δικαιοσύνης
- Συρία: Αύξηση των θυμάτων στους 82 από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Η Ρωσία καταδεικνύει νέο βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρουν οι ΗΠΑ
- Λακωνία: Εντοπίστηκε σορός άνδρα κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή