Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται πιο εφικτή από ποτέ, εν μέσω νομικών και διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Η υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα διατηρεί την αίγλη της ως μία από τις πιο σπουδαίες πολιτιστικές διαμάχες της εποχής μας. Η Ελλάδα συνεχίζει ακούραστα τον αγώνα της για την επιστροφή τους, καθώς οι διαπραγματεύσεις κλιμακώνονται, και η νομική και διπλωματική μάχη εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Μαρμάρων, σχεδόν δύο αιώνες μετά την απομάκρυνσή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα περιλαμβάνουν 15 μετόπες, 17 γλυπτά από τα αετώματα και 75 μέτρα από τη ζωφόρο, και το ελληνικό κράτος ισχυρίζεται ότι αυτά τα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης πρέπει να επιστραφούν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Η διαμάχη εντείνεται, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή τους με τη νομική στήριξη διεθνών οργανισμών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει στην νομική του θέση ότι η απόκτηση των Μαρμάρων ήταν νόμιμη. Ωστόσο, δύο αιώνες μετά την αμφιλεγόμενη αρπαγή, φαίνεται ότι οι δύο χώρες πλησιάζουν σε μια πιθανή λύση.

Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων περιπλέκεται από την ισχύουσα νομοθεσία του 1963, η οποία απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Αν και έχει προταθεί η προσωρινή ή μόνιμη δανειοδότησή τους στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απαίτησή της για πλήρη επιστροφή.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου λόγω σκανδάλου, έχουν προκαλέσει νέες πιέσεις για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος. Η Κάρμεν Σάντσες, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, επισημαίνει την ιερή σημασία των Μαρμάρων για την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και υπογραμμίζει ότι οι διάφοροι πολιτισμοί έχουν ιστορικά καταλάβει και λεηλατήσει πολιτιστικά αγαθά.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα σχεδιάζει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει την επιστροφή των Μαρμάρων, αντλώντας διδάγματα από ιστορικές παρατυπίες. Η αναβίωση του Παρθενώνα ως σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο διαρκής στόχος της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play