Πλεύρης: «Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα για τον κορονοϊό» (vid)

Πλεύρης: «Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα για τον κορονοϊό» (vid)

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είμαστε στην κορύφωση του κύματος που υπάρχει

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και στα μέτρα προστασίας.

«Είμαστε προς την κορύφωση ενός κύματος που υπάρχει, υπάρχει ακόμα αυξητική πορεία η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. Το έντονο αυτό κύμα βγάζει νοσηλείες σε απλές κλίνες που δεν μεταφέρονται όμως σε ΜΕΘ. Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τον σχεδιασμό μας, στις απλές κλίνες έχουμε αύξηση, ενεργοποιήθηκε ήδη ένα σχέδιο αύξησης κλινών, που θα είναι γύρω στις 500 κλίνες. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά στο λεκανοπέδιο, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ομαλά», ανέφερε αρχικά.

«Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την άδειά τους, αντίστοιχα τον Ιούλιο γίνονται πολλές επεμβατικές πράξεις καθώς ο κόσμος μετά πηγαίνει στις διακοπές του. Ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός αλλά ελεγχόμενα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και ήταν σε αναστολή, ξεκίνησαν 6.212 σήμερα είναι 2. 148 άτομα σε αναστολή. Εκ του αποτελέσματος, αυτό το μέτρο, που δεν ήταν ευχάριστο, έχει μειώσει κατά 65 % όσους ήταν σε αναστολή. Αυτοί που νοσούν και ήταν σε αναστολή, επιστρέφουν μέχρι να λήξει το πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή στο 6μηνο», είπε στη συνέχεια.

«Έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές, άρα και τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι έως τριπλάσιος από τον δηλωθέντα. Πλέον, επειδή δεν έχουμε τον απόλυτο δειγματοληπτικό έλεγχο και έχουμε πιο στοχευμένο έλεγχο, είναι λογικό η θετικότητα να είναι μεγάλη. Η λογική που γυρνούν όλες οι χώρες στο τεστ, είναι ότι όταν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα, πας και κάνεις τον έλεγχο», επεσήμανε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως «η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται , εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία. Η Δέλτα έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας, και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό.

Κανείς δεν πάει στη λογική «πάμε να νοσήσουμε. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, πια η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορονοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

«Το μέτρο της μάσκας υπάρχει ως σύσταση – Πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα του να τη φοράμε όπου χρειάζεται»

«Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα, ωστόσο το εξετάζουμε. Το φθινόπωρο θα γίνει επανεξέταση. Τα σχολεία δεν είχαν υπερμετάδοση. Είχαμε αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες 12 ετών, τώρα που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, και εκεί το περιβάλλον ήταν πιο ελεγχόμενο. Υπήρχε το τεστ, και τηρούνταν τα πρωτόκολλα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Πρέπει να δούμε σε τι φάση είναι το κύμα. Έχουμε ενεργοποιήσει ένα πρωτόκολλο που είναι στο μέσο επίπεδο, δηλαδή αναπτύσσουμε κλίνες και το επόμενο στάδιο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κλινών, να βάλεις μέσα ιδιωτικές δομές, να πάρεις στρατιωτικά νοσοκομεία.

Αυτό είναι ένα σχέδιο που το έχουμε προς ενεργοποίηση από τον Σεπτέμβριο, και συζητάμε, γιατί οι νοσηλείες και στην όμικρον είναι περιορισμένες και ήπιες, θέλουμε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, όπως πηγαίνεις για τις άλλες νόσους να πηγαίνεις και για τον κορονοϊό. Τοπ σύνολο του ιδιωτικού τομέα να διαχειρίζεται τα δικά του περιστατικά να μπει σε όλο το σύστημα, να υπάρξει ανάπτυξη των κλινών και δεν θέλουμε να πάμε σε μονοθεματικά νοσοκομεία, γιατί θέλουμε το ΕΣΥ να λειτουργεί ομαλά», τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας για τα εμβόλια υπογράμμισε ότι «το βασικό που θα επιθυμούσαμε όλοι είναι να πάμε σε ένα εμβόλιο που θα έχει τα χαρακτηριστικά της εποχικής γρίπης, που γίνεται μία φορά τον χρόνο και σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Η σύσταση είναι όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να κάνουν το εμβόλιο την 4η δόση. Επιβάλλεται να υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις από τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης, γιατί δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση στον πληθυσμό με το τι θα γίνει από το φθινόπωρο και μετά».

Για την μάσκα ξεκαθάρισε πως, «το μέτρο της μάσκας υπάρχει ως σύσταση, το διοικητικό πρόστιμο δεν υπάρχει και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζει μάσκα κάποιος σε έναν κλειστό χώρο ή σε έναν χώρο με συνωστισμό. Στα αεροπλάνα υπάρχει μία ευρωπαϊκή οδηγία, η σύσταση της μάσκας υπάρχει αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα της μάσκας, όπου υπάρχει και χωρίς να πρέπει να υπάρχει πάντα ένας αστυνομικός που να δίνει πρόστιμα».

«Πρέπει να δομηθεί μία κουλτούρα στα παιδιά, του όταν νοσούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Δεν μπορεί να ζει μία κοινωνία αποκλειστικά με απαγορεύσεις και υποχρεωτικότητες. Πρέπει να μπούμε σε μία κουλτούρα συνολικής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποβοηθουμένη αναπαραγωγή

Για το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δήλωσε ότι:

«Είναι μία μεταρρύθμιση που κάνουμε, αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που έχει στο επίκεντρο την γυναίκα. Ο υπάρχων νόμος είχε μία σειρά από αναχρονιστικές διατάξεις που αλλάζουμε. Συγκεκριμένα, για να μπορούσε να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού της η γυναίκα ήθελε τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου της, αυτό καταργείται. Για να κάνει χρήση του δικού της γενετικού υλικού εάν έχει χωρίσει, ήθελε συναίνεση του χωρισμένου συζύγου, και αυτό καταργείται. Για να κάνει κοινωνική κρυοσυντήρηση, δηλαδή όχι γιατί έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, αλλά εάν ήθελε να το κάνει αργότερα στη ζωή της όταν θα ήθελε να κάνει παιδιά, αυτό απαγορευόταν. Πλέον το νομιμοποιούμε».

«Αυξάνουμε το όριο ηλικίας και επιπλέον εισάγουμε μία σειρά από διατάξεις για τα intersex άτομα, άτομα που έχουν μία διαταραχή φύλου, ανήλικα παιδάκια, που ήταν έρμαιο της απόφασης των γονέων τους, για το τί φύλο θα ακολουθήσουν με επέμβαση, τώρα θα υπάρχει μία επιστημονική επιτροπή για να βλέπει πραγματικά και θα εκτιμάται και η βούληση του ίδιου του ατόμου. Είναι ρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των ατόμων. Τέλος, συστήνεται μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο για άτομα με HIV».

Δείτε επίσης: Covid-19: Ο ΠΟΥ Ευρώπης συνιστά δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου σε όλους τους ευάλωτους πολίτες

Loading

Play