Πλεύρης: «Θα ληφθούν κάποια μέτρα αν υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας»

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει επικαιροποιημένο εμβόλιο

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μίλησε για την τέταρτη δόση και την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό.

propoli

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει ότι για τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση αλλά και για κάποιες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

«Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση.

Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας» ανέφερε.

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχε αύξηση του κορονοϊού»

Ο υπουργός ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο ελπίζει να υπάρχει ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο θα έχει μεγαλύτερη απόδοση απέναντι στις υποπαραλλαγές.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορονοϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Ο κ. Πλεύρης είπε πως στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ λιγότερες για να φέρουν στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν και κάποιες πιο βαριές νοσηλείες, αλλά όπως φαίνεται δε θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο άν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Moderna: Ισχυρή ανοσολογική απόκριση με το νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Omicron

Loading