Πλεύρης: «Το φθινόπωρο έρχονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια»

«Τα εμβόλια θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5» ανέφερε ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι μέσα στον Αύγουστο θα δοθεί έγκριση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού για τη μετάλλαξη Όμικρον τα οποία θα προστατεύουν από νόσηση και βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση.

Πρόσθεσε ότι λίγο αργότερα αυτά τα εμβόλια θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα.

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για τα εμβόλια σε μορφή σπρέι

Σχετικά με το αν αναμένεται να βγουν σύντομα εμβόλια τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα είπε ότι γίνονται μελέτες, αλλά δε μπορεί να απαντήσει στο πόσο κοντά είναι να βγουν διότι πρόκειται για καθαρά επιστημονικό θέμα.

Για το σε τι φάση βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι το κύμα που έχει ξεσπάσει έχει ισορροπηθεί και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πτώση των κρουσμάτων και ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Αναμένεται νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο

Από το Σεπτέμβριο θα έρθει νέο κύμα κορονοϊού όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ωστόσο πλέον υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, αντιικά φάρμακα σε ευρεία χρήση για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τι είπε για τον προσωπικό γιατρό

Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε είναι για να εγγραφεί ο πολίτης, να σχηματιστεί ο φάκελός του, να επιλέξει γιατρό και να παρακολουθεί εκείνος την υγεία του.

Έκανε γνωστό ότι το 25% των γιατρών μαζί με ιδιώτες που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν, εντάχθηκαν επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 3. 000 γιατρούς. Τέλος, ανέφερε ότι για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο πολίτες και γιατροί θα μπορούν να εγγράφονται από τον Σεπτέμβριο ώστε οι γιατροί να έχουν περισσότερο χρόνο και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.


Δείτε επίσης: Βασιλακόπουλος: «Ετοιμάζονται τα εμβόλια που θα είναι σε μορφή σπρέι»