(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: «Επικίνδυνο κοκτέιλ χημικών» στα μολυσμένα νερά του κάμπου – Συναγερμός στις Αρχές

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την υγειονομική βόμβα που συνεχίζει να υφίσταται στη Θεσσαλία, εκεί όπου τα νερά έχουν μολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία και βύθισε ολόκληρες γειτονιές κάτω από το νερό.

propoli

Η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, με το ανελέητο «σφυροκόπημα» των ακραίων καιρικών φαινομένων να διαδέχεται φόβος, αγωνία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Ακόμη και σήμερα (05/10), πληγέντες κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών, με τα προβλήματα να παραμένουν.

«Υγρά μπαταριών και κατεστραμμένα φωτοβολταϊκά ευθύνονται για την απελευθέρωση πολλών χημικών ουσιών στις πλημμυρισμένες περιοχές», όπως εκτίμησε ο υγιεινολόγος, Κωνσταντίνος Ντελέζος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Για να έχουμε τέτοια ένταση, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λιώσιμο πλαστικού, έχουμε σίγουρα σε εκείνη την περιοχή πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα αυτοκίνητα» επεσήμανε αναφορικά με τις προστατευτικές γαλότσες, που αποτελούν «σύμμαχο» σε αυτή τη δοκιμασία.

«Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τις γαλότσες έχουμε ένα θέμα με τη συντήρησή τους. Δηλαδή, δε μπορεί να τις χρησιμοποιούμε και μετά να τις πετάμε μέσα στην υγρασία σε ένα υπόγειο και να περιμένουμε να λειτουργήσουν. Η βάση είναι από πολυουρεθάνη, οπότε από τη μία μέρα στην άλλη πρέπει να στεγνώνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό σενάριο για τη χρήση.

Στη Θεσσαλία, έχουμε λίγο διαφορετικά ζητήματα. Υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, τα εντομοκτόνα. Καθένα από εκείνα δεν είναι τόσο τοξικό και διαβρωτικό από μόνο του για να δημιουργήσει, γιατί και πολλές φορές τα πιάνουμε και με τα χέρια και εκείνη τη στιγμή δεν νιώθουμε τίποτα. Όμως, μέσα στα νερά έχουν γίνει μίξεις και αυτά τα μείγματα ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για να φθάσουν σε σημείο να λιώσουν οι σόλες και το πλαστικό από τις γαλότσες, μάλλον αυτό οφείλεται σε υγρά μπαταρίας τα οποία έχουν διαρρεύσει από πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα φορτηγά, τα οποία πάλι πλημμύρισαν και βγήκαν τα υγρά μπαταρίας».

Στη συνέχεια, σύστησε να γίνεται χρήση ειδικών στολών οι οποίες θα είναι αδιάβροχες. «Αλλιώς, δε μπορούμε πια να επιχειρούμε στα νερά αυτά, είτε είμαστε επαγγελματίες διασώστες, είτε άνθρωποι που καθαρίζουν τα σπίτια τους. Δε μπορούν να πάνε με τα απλά ρούχα».

Ακόμη, μίλησε για πλύσιμο με άφθονο νερό, «δηλαδή να διαλύουμε ουσιαστικά την ουσία. Τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε. Σε μία υποθετική περίπτωση, θα λέγαμε ότι μπορούμε να τα αδρανοποιήσουμε όλα αυτά αν ρίχναμε ένα αντίδοτο –ας το πούμε έτσι– μέσα στο νερό, ένα αντιδραστήριο. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να συμβεί σε μεγάλες εκτάσεις», προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντελέζος.

«Θέλω να επισημάνουμε την κατάχρηση που είδαμε με το χλώριο. Το είχαμε επισημάνει και προηγουμένως ότι αυτή τη στιγμή, το χλώριο παρουσία του νερού δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, το χλώριο να έχει περάσει μέσα στο νερό. Επιπλέον, είναι διαβρωτικό για πλαστικά και μεταλλικά, άρα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και αυτό στην κατάχρηση του χλωρίου», ολοκλήρωσε.

Δείτε επίσης: «Πάμε Τζίτζι, με εμπιστοσύνη!»: Η Μέτσολα στέλνει μήνυμα στήριξης στα ελληνικά για τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Loading