Πληθυσμός ρεκόρ για τον μαυρόγυπα της Δαδιάς δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Πληθυσμός ρεκόρ για τον μαυρόγυπα της Δαδιάς δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Ο πληθυσμός του μαυρόγυπα στη Δαδιά αυξάνεται, δείχνοντας θετικά σημάδια αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά του 2023. Ο φόβος ότι η καταστροφική φωτιά στη Δαδιά το 2023 θα είχε σοβαρές συνέπειες για την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τελικά διαψευστεί. Η φετινή απογραφή δείχνει ότι ο πληθυσμός του μεγαλόπρεπου πτηνού είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με 41 ζευγάρια να ζουν σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η σημερινή καταγραφή αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της συστηματικής παρακολούθησης πριν από 30 χρόνια, όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Η αυξημένη αυτή αριθμητική παρουσία του μαυρόγυπα οφείλεται σε μια σειρά από ενέργειες αποκατάστασης. Χάρη στη στήριξη που παρέχεται από 15 τεχνητές φωλιές που τοποθετήθηκαν μετά την απώλεια των δέντρων, 38 ζευγάρια μαυρόγυπα καταμετρήθηκαν κατά την πρώτη αναπαραγωγική περίοδο μετά την πυρκαγιά. Πριν από την καταστροφή, ο μέγιστος αριθμός που είχε καταγραφεί ήταν 36 ζευγάρια, το 2021 και το 2023.

Η ανάγκη για τεχνητές φωλιές έχει κριθεί επιτακτική, δεδομένου ότι η φυσική αποκατάσταση των δέντρων απαιτεί πολύ χρόνο. Επιπλέον, οι φωλιές του μαυρόγυπα είναι συνήθως πάνω από δύο μέτρα σε διάμετρο και απαιτούν ώριμα δέντρα για στήριξη. Ο μαυρόγυπας είναι το μεγαλύτερο είδος γύπα στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 3 μέτρα, και αποτελεί ένα από τα πιο βαριά πτηνά που πετούν.

Οι προκλήσεις για την επιβίωση του μαυρόγυπα είναι πολλές. Κάποτε διαδεδομένος στην Ελλάδα, σήμερα πλήττεται από λαθροθηρία, καθώς και από δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση άλλων ζώων. Κάθε ζευγάρι γεννά μόνο ένα αυγό το χρόνο και μόλις οι μισοί από τους νεοσσούς επιβιώνουν μέχρι να είναι έτοιμοι να πετάξουν.

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τα πουλιά που φωλιάζουν σε καμένα δέντρα αναμένεται να μετακινηθούν σε ζωντανά. Τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Rhodope Vulture, θα δημιουργηθούν οι κόμες είκοσι δέντρων ώστε να υποδεχτούν φωλιές του είδους. Παράλληλα, εξετάζεται η καταλληλότητα του ενδιαιτήματος σε περιοχές γύρω από το Εθνικό Πάρκο, προκειμένου να διασφαλιστούν μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play