Πνιγμοί – Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: «Το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμπι»

Πνιγμοί – Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: «Το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμπι»

Όπως εξηγεί στην politic ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, ο πνιγμός αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας

Ρεπορτάζ: Δημόκας Βασίλης

Με το κλείσιμο της θερινής περιόδου, η χώρα μας θα κληθεί να κάνει για μία ακόμη φορά τον θλιβερό απολογισμό της στις ελληνικές ακτές και στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εκεί.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.

Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Είναι ανθρωπιστικό καθήκον να γνωρίζουμε όλοι πρώτες βοήθειες

Όπως εξηγεί στην politic ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, ο πνιγμός αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας, την ώρα που στην Ευρώπη είναι πέμπτη αιτία κατά σειρά. Ο κ. Αυγερινός σημειώνει πως πάνω από το 85% των θυμάτων πνιγμού έχουν σοβαρή πιθανότητα να κρατηθούν στην ζωή αν λάβουν άμεσα τις σωστές πρώτες βοήθειες και για αυτόν τον λόγο επέμεινε στην ανάγκη να πραγματοποιείται διαρκής εκμάθηση πρώτων βοηθειών σε όλους τους πολίτες. «Είναι ανθρωπιστικό καθήκον να γνωρίζουμε όλοι πρώτες βοήθειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγερινός εξηγεί την σημασία για ένα παιδί να μάθει όσο πιο νωρίς γίνεται κολύμπι, ώστε να έχει μεγαλύτερη αίσθηση των υπαρκών κινδύνων αλλά το πιο σημαντικό να είναι εξοικειωμένο με το υγρό στοιχείο. Παράλληλα, προτείνει και επιμένει στην ανάγκη θεσμοθέτησης των πρώτων βοηθειών ως σχολικού μαθήματος στα ελληνικά σχολεία.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιος δίπλα μου πνίγεται

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί ότι το όποιο ερασιτεχνικό λάθος μπορεί να είναι μοιραίο. Για τον λόγο αν κάποιος βρεθεί δίπλα σε άνθρωπο που αντιμετωπίζει πνιγμό, θα πρέπει να φωνάξει άμεσα σε βοήθεια και ιδανικά να σπεύσει κάποιος που να γνωρίζει πως θα βγάλει τον λουόμενο με ασφάλεια από το νερό και μετέπειτα να εφαρμόσει τις πρώτες βοήθειες για την διάσωση του ανθρώπου.

«Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο και για τον ίδιο και αυτόν που αντιμετωπίζει κίνδυνο, εάν δεν γνωρίζει καλό κολύμπι και δεν έχει γνώσεις ναυαγοσωστικής να κινδυνέψει και ο ίδιος να πνιγεί για να σώσει τον άνθρωπο, γι’ αυτό άμεση κλήση σε βοήθεια», αναφέρει ο κ. Αυγερινός.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών που ήταν στις 25 Ιουλίου έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης και ασφάλειας στο υγρό στοιχείο» αναφέρει ο κ. Αντώνης Αυγερινός.

12 βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμών

1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.

2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).

3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).

5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).

6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.

7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.

8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.

9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.

10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.

11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.

12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3609825

Δείτε επίσης: Μήλος: Η βόλτα με το σκάφος κατέληξε στο… νοσοκομείο – Τραυματίστηκαν 4 τουρίστριες

Loading