ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ποιες αλλαγές προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με την ΕΥΠ

Αναλυτικά τα 4 πεδία αλλαγών που καταθέτει η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις, κάτι που θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αλήθεια θα πρέπει να αναδειχθεί στις πραγματικές τις διαστάσεις, αφού «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών».

«Προσωπικά θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.

Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους» σχολίασε.

Τα 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ που προτείνει η κυβέρνηση

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα μας είναι ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Ήταν λάθος, δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν θα το επέτρεπα ποτέ»