«Η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης είναι η ασφαλέστερη εγγύηση για συνέχεια με ταυτότητα και προοπτική» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Για την προσφορά των Ντρέδων στην Επανάσταση του 1821 και τα μηνύματα του αγώνα τους για τη σύγχρονη εποχή μίλησαν ακόμη, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης κ.α.
«Η ιστορία τους είναι δείκτης πορείας για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. «Όσο είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λαλούσης.
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο New York College, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την Περιφέρεια Πελλοπονήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, την Πρεσβεία του Παναμά, το Δήμο Ζαχάρως, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Πύλου – Νέστορος, το Δήμο Οιχαλίας, το Δήμο Τριφυλίας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, τους Τριφύλιους Δυτικής Αττικής και την Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ποιοι ήταν οι Ντρέδες
Οι Ντρέδες αρχικά ήταν σαράντα οικογένειες, που κατέβηκαν από την Βόρεια Ήπειρο το 1380 περίπου και εγκαταστάθηκαν στα ορεινά των περιοχών, του Δωρίου και του Αυλώνα της Μεσσηνίας και εκεί έκτισαν τα χωριά τους, τα Σουλιμοχώρια.
Ήταν Έλληνες, Αρβανίτες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κατάγονταν από τους πανάρχαιους Ιλλυριούς Έλληνες της Ηπείρου, είχαν ελληνική εθνική συνείδηση[2] και εγκαταστάθηκαν στην Άνω Μεσσηνία, μετά από πρόσκληση των Δεσποτών του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου A’ Παλαιολόγου, για να αυξηθεί ο πληθυσμός της περιοχής, που είχε μειωθεί από τις αρρώστιες και τους πολέμους.
Όπως στη Μάνη, έτσι και στα Σουλιμοχώρια, οι Ντρέδες από το 1780 μέχρι το 1821 αυτοδιοικούνται και αποκτώντας ελληνική συνείδηση, ενσωματώνονται στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έδωσαν πολλούς αγωνιστές, όπως Παπατσώρης, Γκρίτζαλης, Μέλιος, Ντούφας, Πετιμεζαίοι, Ντάβος, Ρούσης, Σουλιμιώτης, Ριπεσιώτης κ.ά..
Επίσης οι Ντρέδες ήταν φίλοι και συμπολεμιστές του Κολοκοτρώνη, ο οποίος τους εκτιμούσε και τους υπολόγιζε πολύ.
Πήραν μέρος σε πολλές μάχες, Βαλτέτσι, Τριπολιτσά, Δερβενάκια, Μέγα Σπήλαιο, Νιόκαστρο, Λάλα, Ναύπλιο, Πάτρα, Άργος, Δραμπάλα, Καρυές, Ίσαρι, Πιάνα, Λάπι, Ψάρι, Αετό, Λυκουδέσι, Γουβαλάρια κ.ά.
- Γεωργιάδης προς ΠΑΣΟΚ: Σοβαρευτείτε για νέα συγκυβέρνηση
- Δείτε τα γκολ και την κατηγορία της Serie A: Ανάλυση και επόμενοι αγώνες
- Θέλτα – Χετάφε 1-0: Σημαντική νίκη με γκολ του Δουβίκα
- Δέσμευση για ασφαλή σιδηρόδρομο από τον Τζιτζικώστα κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο
- Το πανόραμα της Premier League: Αποτελέσματα και η επόμενη αγωνιστική
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr