Περισσότερες από 1.200 αναφορές για σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα, κυρίως στην Αττική. Ο ρόλος της πολιτείας και των εκπαιδευτικών. Περισσότερες από 1.200 αναφορές έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα stop bullying μέσα σε έναν χρόνο, με σχεδόν το 50% αυτών να προέρχονται από την Αττική, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη. Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους σχετικούς δείκτες, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα νιώσουν υποστήριξη σε όλα τα περιβάλλοντα. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Από το 2019, η ελληνική πολιτεία έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού με την ψήφο νόμου που προέβλεπε τη δημιουργία επιτροπών στα σχολεία, στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Από το 2024, λειτουργεί η πλατφόρμα stop bullying, που έχει υποδεχτεί 1.211 αναφορές, με τη λεκτική βία να είναι η πιο συχνή μορφή εκφοβισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 49% των περιστατικών αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τα Γυμνάσια να καταγράφουν τη μεγαλύτερη συχνότητα αναφορών. Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει η κ. Ζαχαράκη, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η τάση τους να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού μειώνεται. Επιπλέον, οι κυβερνητικές ενέργειες περιλαμβάνουν την αύξηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και την επιμόρφωση περίπου 20.000 εκπαιδευτικών σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.
Η υπουργός έθιξε επίσης το ζήτημα της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, σημειώνοντας ότι υπάρχει στατιστική μείωσης των παραβιάσεων του νόμου από μαθητές, και αναγνώρισε τη δυσκολία της μετάβασης για τους μαθητές. Αναφορικά με τα Ωνάσεια Σχολεία, ανέφερε την επιτυχία των 25.000 αιτήσεων, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των οικογενειών στο εκπαιδευτικό σύστημα και καταρρίπτει προκαταλήψεις σχετικά με την αριστεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr