Πολυχρόνης Ρούντσιος – ΠΟΕΣ: «Από το 2017 μας χρωστάνε νυχτερινά – Η ΠΟΕΣ στο πλευρό όλων των Στρατιωτικών»

Καλώς ήρθατε στο δεύτερο μέρος της πολύ ιδιαίτερης συζήτησης μας με τον Πολυχρόνη Ρούντσιο, πρόεδρο της ΕΣΠΕ Έβρου και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣ, αυτήν την φορά με μια δυσάρεστη χροιά.

Στο ίδιο παγκάκι στο ίδιο μέρος, στο πανέμορφο Φυλακτό, ο Πολυχρόνης Ρούντσιος μου εμπιστεύτηκε μια σειρά από δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι Στρατιωτικοί στον Έβρο, ενώ δεν έκρυψε και την δυσαρέσκεια του για τις πολιτικές επιλογές, και την μη ικανοποίηση των αιτημάτων.

Μάλιστα σε κάποιο μέρος της συζήτησης ο Πολυχρόνης Ρούντσιος, μας αφόπλισε καθώς όπως ανέφερε, η ΠΟΕΣ προσπαθούσε τρία ολόκληρα χρόνια να βρεθεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος συνέχεια αρνιόταν την συνάντηση.

Πάμε όμως λίγο πίσω στον χρόνο, 2017 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να κόψει το επίδομα ετοιμότητας που έπαιρναν μέχρι τότε οι Ε.Δ. και το αντικαθιστά με τις νυχτερινές αποζημιώσεις. Το ποσό που παίρνουν οι στρατιωτικοί για οκτώ ώρες νυχτερινής βάρδιας (22:00 – 06:00); 18,83 ευρώ, και μάλιστα πολλοί από τους Στρατιωτικούς τα χάνουν λόγω σπαστού ωραρίου κλπ.

Από 1/1/2017 όπου θα ξεκινούσε η χορήγηση των νυχτερινών υπηρεσιών έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια και η σκυτάλη στην διακυβέρνηση της χώρας έχει περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ. Τι άλλαξε; Τίποτα.

«Έξι χρόνια μετά δεν έχουμε τα 2,77 ευρώ που πρέπει να πέρνουμε την ώρα για την νυχτερινή υπηρεσία. Τώρα γιατί δεν τα έχουμε δει; Ας περάσουμε στο στενάχωρω», αναφέρει ο Πολυχρόνης Ρούντσιος και τονίζει:

«Αν βάλουμε από την αρχή, από το 2017, όταν έγινε η προσαρμογή, θα ήταν περίπου 80 με 100 ευρώ τον μήνα, μια βοήθεια στον Έλληνα Στρατιωτικό. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Είναι 15/1/2023, τώρα πριν 10 μέρες εκδόθηκε μια ΚΥΑ η οποία λέει ΝΑΙ τελικά πρέπει να τα πάρετε, τα δικαιούστε αλλά και πάλι κουτσουρεμένα.

Η εφαρμογή της είναι από 1/1/23 και λέει: Κάνεις οκτώ ώρες υπηρεσία; θα πληρώνεσε τις πέντε ώρες, τις υπόλοιπες τις κάνουμε υπηρεσία αλλά μάλλον περί πίστεως και πατρίδος. 16 ώρες κάνεις; θα παίρνεις τις 10. 38 ώρες κάνεις θα πέρνεις τις 21. Δηλαδή αν αυτό δεν είναι στενάχωρω τότε τι είναι;», αναρωτιέται ο Πολυχρόνης Ρούντσιος, και μαζί του αναρωτιόμαστε και εμείς.

Πάμε τώρα στην στάση των κομμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Πολυχρόνης Ρούντσιος δεν μπορούσε να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλο του και εξέφρασε την πικρία του για την αντιμετώπιση που έχουν από την πολιτική ηγεσία αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί να τους ευχαρίστησε για τις επερωτήσεις που έχουν καταθέσει, αλλά τίποτα παραπάνω δεν έχει γίνει και δεν το έχουν τρέξει όσο θα έπρεπε για να πιέσουν να γίνει κάτι θετικό και να καλυφθούν οι ανάγκες των Στρατιωτικών.

«Σίγουρα σαν ΠΟΕΣ μας έχει στηρίξει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και αυτό οφείλουμε να το πούμε γιατί έχει πραγματικά καταθέσει πάρα πολλές επερωτήσεις στην Βουλή και έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις.

Μας έχει βοηθήσει και το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση με τις επερωτήσεις θέτωντας και ερωτήματα προς τον υπουργό. Δεν μας έχουν βοηθήσει τα κόμματα όσο θα θέλαμε.

Όταν το κυβερνών κόμμα θέλει να βοηθήσει μπορεί. Και είναι μια λέξη που μου την λένε πολλοί και την καταλαβαίνω σιγά – σιγά, Πολιτική Βούληση, τίποτα άλλο.», ανέφερε αρχικά ο Πολυχρόνης Ρούντσιος και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ έχει έρθει πολλές φορές εδώ, έχουμε συνεχή επικοινωνία και με τον βουλευτή τον κ. Παπαναστάση που βρεθήκαμε και πρόσφατα πριν 10 μέρες στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει επερωτήσεις, μας έχει δεχθεί και ο τομεάρχης Άμυνας και η βουλευτές, δεν ξέρω όμως γιατί δεν το παίρνουν πιο ζεστά. Να μην θέλουν δεν νομίζω αλλά κάτι δεν κωδικοποιούν σωστά, από την δική μου άποψη

Στα θετικά τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε είναι και οι νικηφόρες διεκδικήσεις της ΠΟΕΣ ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο, όμως και εδώ υπάρχει ένα μικρό σύννεφο που αμαυρώνει λίγο την χαρά της νίκης των στρατιωτικών.

Η ΠΟΕΣ έχει καταφέρει και με νομικό αγώνα έχει κερδίσει ανα διετίες να πληρωθούν τα νυχτερινά των στρατιωτικών, με τον Πολυχρόνη Ρούντσιο να μας τονίζει ότι τώρα είναι να γίνει ακόμα μια νομική μάχη προκειμένου να πάρουν τα νυχτερινά για την διετία 2021 – 2022.

Τώρα θα ρωτήσετε, αφού κερδίζουν τις δικαστικές μάχες ποιο είναι το σκοτεινό σημείο; Είναι στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να πάρουν αυτά που δικαιούνται και μάλιστα αν περάσουν τα δύο χρόνια δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα, καθώς υπάρχει νόμος που λέει ότι μετά το πέρας των δύο χρόνων το κράτος δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν ιδιώτη.

Πάμε να δούμε όσα έχει να μας πει ο Παναγιώτης Ρούντσιος:

Δείτε επίσης: Πολυχρόνης Ρούντσιος – ΠΟΕΣ: «Δώσαμε και δίνουμε την μάχη στον Έβρο με ανθρωπιά και πίστη»