Οι Έλληνες διχάζονται σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ανάμεσα σε κινδύνους και ευκαιρίες. Mοιρασμένοι ανάμεσα σε αισιοδοξία και απαισιοδοξία είναι οι πολίτες όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Eteron που αναλύει τις απόψεις των Ελλήνων για την AI και τη στάση τους απέναντι στις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αυτή ενέχει. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι (37,1%) σε σχέση με τους αισιόδοξους (34,9%), ενώ το 23,7% διατηρεί ουδέτερη στάση, θεωρώντας ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ισορροπημένος ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση θεωρείται αναμενόμενη από τους ερευνητές, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι γενικά πεσιμιστές σχετικά με τις προοπτικές της AI, όπως έχει καταγραφεί και από την επεξεργασία δεδομένων του Ευρωβαρόμετρου.
Αντίστοιχες αντιλήψεις καταγράφονται και σε πολλές έρευνες που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά σύγκριση μεταξύ των χωρών της Δύσης και του Παγκόσμιου Νότου, όπου οι τελευταίες συνήθως εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας. Ενδεικτικά, στην Κίνα, το 78% του πληθυσμού εκτιμά ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν των κινδύνων.
Καθώς οι Έλληνες αναρωτιούνται πώς θα αξιοποιούσαν την τεχνητή νοημοσύνη, η έρευνα αποκαλύπτει ένα υψηλό επίπεδο επίγνωσης σχετικά με τις εφαρμογές της, όπως οι ChatGPT, Siri, Alexa και Google Assistant. Το 94,1% έχει τουλάχιστον ακούσει για αυτές, ενώ μόνο το 5,9% δηλώνει άγνοια. Ωστόσο, η χρήση της Generative AI περιορίζεται στο 38,3%, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η Ελλάδα πλησιάζει τα αντίστοιχα ποσοστά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο κατατάσσεται τρίτο παγκοσμίως στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια, οι Έλληνες δηλώνουν ότι κυρίως θα αξιοποιούσαν την AI για την αναζήτηση πληροφοριών (60,3%), με άλλες δημοφιλείς χρήσεις να περιλαμβάνουν τη μετάφραση κειμένων (35,9%) και τη δημιουργία περιεχομένου (24,2%). Αντίθετα, το 15,4% δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για κανέναν σκοπό.
Η ανάγκη για διαφάνεια, προστασία προσωπικών δεδομένων και νομοθετικές ρυθμίσεις καταγράφεται επίσης στην έρευνα, με το 41,7% να πιστεύει ότι οι εξηγήσεις για τη λειτουργία των εφαρμογών θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ασφαλείς. Στο ερώτημα για την ευθύνη της ασφαλούς χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι εταιρείες ανάπτυξης είναι οι κυριότεροι υπεύθυνοι, ακολουθούμενες από το κράτος και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τέλος, ανησυχία εκφράζεται για την απώλεια θέσεων εργασίας και την παραβίαση της ιδιωτικότητας, καθώς η έρευνα αποκαλύπτει ότι η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία και η έλλειψη λογοδοσίας είναι μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr