Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανηλίκους, επισημαίνει ειδικός. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η καθημερινή έκθεση των ανηλίκων σε ψηφιακά μέσα θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή τους. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης κατά 50% έως 100% και έτσι, οι νέοι βυθίζονται σε μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Η 15χρονη Αλεξία, για παράδειγμα, αφιερώνει εννέα ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνες και, όπως παρατηρεί η 12χρονη Έλενα, που έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, οι συνέπειες της διαδικτυακής επικοινωνίας μπορεί να είναι καταστροφικές. Η εκτεταμένη τεχνολογική διέγερση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμούς γύρω από το Διαδίκτυο και την πορνογραφία, προειδοποιεί ο καθηγητής Ιωάννης Πήτας από το ΑΠΘ.
Η πρόσφατη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, ήρθε στο φως ως αναγκαία κίνηση για την προστασία των νέων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πήτα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα με σοβαρότητα, καθώς η συνεχής έκθεση σε ψηφιακά ερεθίσματα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές επικοινωνίας.
Επιπλέον, προτείνει ότι η υιοθέτηση προορατικών νόμων για τη χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους είναι απαραίτητη, καθώς οι τρέχουσες πρακτικές δεν αρκούν για την προστασία τους από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων είναι οι προϋποθέσεις για μια ασφαλέστερη ψηφιακή εμπειρία για τους ανηλίκους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr