Πώς οι τεκτονικές δυνάμεις κάτω από την Ασία προκάλεσαν τον σεισμό στη Μιανμάρ

Πώς οι τεκτονικές δυνάμεις κάτω από την Ασία προκάλεσαν τον σεισμό στη Μιανμάρ

Ο σεισμός 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ ενδέχεται να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και θανάτους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, ταράσσοντας επίσης τη γειτονική Ταϊλάνδη. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 144 θάνατοι στη Μιανμάρ, ενώ στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα χαλάσματα ενός πολυώροφου κτηρίου, όπου πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 117 παραμένουν αγνοούμενοι.

Η Μιανμάρ, με πληθυσμό 55 εκατομμυρίων, είναι μία από τις πιο σεισμογόνες χώρες του κόσμου, τοποθετημένη στα όρια δύο τεκτονικών πλακών. Ο σεισμός της Παρασκευής ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος που έχει χτυπήσει την ηπειρωτική Μιανμάρ τα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με δήλωση της σεισμολόγου Τζοάνα Φόρε Ουόκερ από το University College του Λονδίνου.

Οι δύο πλάκες αλληλεπιδρούν οριζόντια, προκαλώντας παραμορφώσεις στο έδαφος που συσσωρεύουν ενέργεια. Όταν η παραμόρφωση υπερβεί το σημείο θραύσης, αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται με τη μορφή σεισμού. Αν και οι σεισμοί σε τέτοιες περιοχές είναι συνήθως λιγότερο ισχυροί από εκείνους που συμβαίνουν σε ζώνες υποβύθισης, δεν είναι ασυνήθιστο να φτάσουν τους 7 ή 8 βαθμούς, αν και τέτοιες ισχυρές δονήσεις είναι σπάνιες στη Μιανμάρ.

Ο σεισμός του Σάγκαϊνγκ δεν είναι μοναδικός, καθώς η περιοχή έχει υποστεί αρκετούς ισχυρούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι καταστροφές ήταν εκτενείς λόγω του μικρού εστιακού βάθους των 10 χιλιομέτρων. Τα ωστικά κύματα δεν εκτονώθηκαν όπως θα έπρεπε καθώς ανυψώνονταν στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα τα κτίρια να υποστούν την πλήρη δύναμη του σεισμού.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Προγράμματος Σεισμικών Κινδύνων της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS, ο απολογισμός των θανάτων ενδέχεται να κυμανθεί από 10.000 έως 100.000, με την οικονομική ζημία να φτάνει ίσως το 70% του ΑΕΠ της Μιανμάρ. Δεδομένου ότι οι σεισμοί στην περιοχή δεν είναι συχνοί, είναι απίθανο τα κτίρια να έχουν χτιστεί με αυστηρές προδιαγραφές για να αντέξουν τέτοιες δονήσεις.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play