Μια μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη διάρκεια ζωής, αναλύοντας 5.800 τρόφιμα. Αν σκοπεύετε να απολαύσετε ένα χοτ ντογκ στο κοντινό σας σνακ μπαρ, ίσως θα πρέπει να το επανεξετάσετε: Η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ μπορεί να κοστίσει έως και 36 λεπτά υγιούς ζωής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Food. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση του 10% των θερμίδων από κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και θαλασσινά μπορεί να προσφέρει 48 επιπλέον λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα, παράλληλα με τη σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Η μελέτη εξετάζει περισσότερα από 5.800 τρόφιμα και αναλύει τη νοσηρότητά τους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Η ανάλυση αυτή προέρχεται από έναν επιδημιολογικό διατροφικό δείκτη (HENI), ο οποίος αξιολογεί το καθαρό όφελος ή ζημία σε λεπτά υγιούς ζωής ανά μερίδα τροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ιδίως των αλλαντικών, αποτελεί μια αναγκαία στρατηγική για την προώθηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα χοτ ντογκ είναι τα πιο επιβλαβή τρόφιμα, ακολουθούμενα από το προσούτο, το οποίο μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά 24 λεπτά. Ακόμα και ένα σάντουιτς συνδέεται με μια μείωση της διάρκειας ζωής κατά 13,6 λεπτά. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές προτείνουν:
– Μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, μοσχαρίσιου κρέατος και γαρίδων ως πρώτη προτεραιότητα.
– Μείωση της κατανάλωσης χοιρινού και αρνίσιου κρέατος, καθώς και των λαχανικών με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
– Αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr