ΠΟΣΔΕΠ: Η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα συνεχίζει να πλήττεται από το brain drain

ΠΟΣΔΕΠ: Η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα συνεχίζει να πλήττεται από το brain drain

Αναλύουμε την κατάσταση του brain drain στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα και τις προτάσεις για την αναστροφή του φαινομένου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) δημοσίευσε σήμερα ότι, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί αντιστροφής του brain drain, η πραγματικότητα στα πανεπιστήμια αποδεικνύει το αντίθετο. Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η δυσμενής μισθολογική μεταχείριση των ερευνητών καθιστούν αδύνατο το brain gain.

Οι Έλληνες πανεπιστημιακοί ζητούν ζωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως νέο μισθολόγιο που θα αποκαταστήσει τις αποδοχές των μελών ΔΕΠ, ώστε να είναι ανταγωνιστικές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ειδικά, η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει τη στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων μέσω αύξησης προσωπικού και χρηματοδότησης.

Η ομοσπονδία ζήτησε, επίσης, αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση των υλικοτεχνολογικών υποδομών και τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Αυτά τα αιτήματα τέθηκαν σε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών, όπου εκφράστηκε δέσμευση για εξέταση τους από το υπουργείο.

Σύμφωνα με μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το brain drain περιλαμβάνει περίπου 330.000 Έλληνες, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει αποτρεπτική για επιστροφή. Η αυξανόμενη τάση της παλιννόστησης δεν σηματοδοτεί ακόμα επιστροφή στην κανονικότητα.

Loading