Είναι προτιμότερο να φάμε τσουρέκι ή πασχαλινά κουλουράκια;
Τι έχει λιγότερο λίπος; Το αρνί ή το κατσίκι; Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη γυρίσουμε με περιττά κιλά από τις διακοπές του Πάσχα;
Πριν καθίσετε, λοιπόν, στο πασχαλινό τραπέζι, είναι καλό να γνωρίζετε τις θερμίδες, που προσδίδουν οι αγαπημένες πασχαλινές λιχουδιές.
Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα συνήθως περιλαμβάνει Εντόσθια (συκωταριά, έντερα), ρύζι, αυγά, λαχανικά, χυμό λεμονιού και ελαιολάδο. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της μπορεί να μας «δώσει» από 500 έως και 650 θερμίδες και παράλληλα πλήθος βιταμινών όπως βιταμίνη Α, Β12, θειαμίνη (Β1),ριβοφλαβίνη (Β2) και βιοτίνη.
Πασχαλινά Κουλουράκια-Πασχαλινό Τσουρέκι
Κατα μέσο όρο 60 γραμμάρια μας προσφέρουν περίπου 230 με 260 θερμίδες.Παρόμοια, και το Πασχαλινό Τσουρέκι το οποίο στα 70 γραμμάρια μας προσφέρει περίπου 270 θερμίδες. Τι όμως να προτιμήσουμε από τα 2;
Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά ίσως θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε προτιμότερη τη κατανάλωση κουλουριών παρά τσουρεκιού εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε φυτικά λιπαρά ελαιολάδου.
Σοκολατένια Αυγά
Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Επίλεξε πασχαλινό αυγό από σοκολάτα υγείας αντί γάλακτος, η οποία περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο.
Αρνί-Κατσίκι
Φαίνεται πως το κατσίκι αποτελεί την καλύτερη επιλογή λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος αλλά και σε θερμίδες. (100 γραμμάρια κατσίκι αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες και 5 με 10 γραμμάρια λίπους ενώ 100 γραμμάρια αρνί αποδίδουν από 200 έως και 500 θερμίδες και από 10 έως και 40 γραμμάρια λίπους). Όμως, η κατανάλωση του θέλει προσοχή καθώς το κατσίκι περιέχει περισσότερα trans λιπαρά από το αρνί και περισσότερο νάτριο.
Δείτε επίσης: Στα Χανιά βρέθηκε η 17χρονη που εξαφανίστηκε από το Πήλιο – Τι προηγήθηκε