Πόσο φτηνά είναι τα PCR και rapid test στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη – Τι γίνεται με τις συνταγογραφήσεις (pic)

Πόσο φτηνά είναι τα PCR και rapid test στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη – Τι γίνεται με τις συνταγογραφήσεις (pic)

Η τιμή των μοριακών τέστ και των rapid στην Ελλάδα έχουν γίνει σημείο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο σημείο να απαιτεί δωρεάν PCR για όλους τους πολίτες

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις σχετικά με την τιμή των rapid και των PCR τεστ για την ανίχνευση του κορoνοϊού στην Ελλάδα, με την τιμή των 47 ευρώ για τα μοριακά να ζημιώνει τις τσέπες πολλών συμπολιτών μας.

Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε και στα έδρανα της βουλής, καθώς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψώνοντας του τόνους, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση σχετικά με το γεγονός πως τα τεστ «είναι αρκετά ακριβά».

Να υπενθυνίσουμε πως από τις 6 Ιανουαρίου, έχει μπει πλαφόν στην τιμή, με το ανώτατο όριο να έχει καθοριστεί στα 47 ευρώ.

Πολλοί ζήτησαν ακόμη και τη συνταγογράφησή τους προκειμένου να γίνονται δωρεάν (σ.σ. κάτι το οποίο συμβαίνει σε αρκετά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα).

Μετά από έρευνα του inbox, καταγράφτηκε το καθεστώς των τιμών για τα test στην Ευρώπη και η σύγκριση με τις αντίστοιχες Ελληνικές παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι τιμές των PCR και rapid

Στην αναζήτηση χωρών με τα ακριβότερα τεστ στην ήπειρο μας, 2 κράτη ξεχωρίζουν με την πρωτιά που διατηρούν στην σχετική λίστα του inbox.

«Πρωταθλήτριες» στην τιμή των PCR είναι η Δανία και η Νορβηγία, με το κόστος για την εξέταση ανίχνευσης του κορoνοϊού να φτάνει τα 170 ευρώ και στις δύο χώρες αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Σουηδία και η Πορτογαλία, με τις τιμές των PCR να ξεκινούν από 100 ευρώ και να φτάνουν ως και τα 150 στη σκανδιναβική χώρα, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία, οι αρχικές τιμές είναι στα 115 ευρώ και σε αρκετά μικροβιολογικά εργαστήρια ανέρχονται τα 150 ευρώ.

Διόλου ευκαταφρόνητες εμφανίζονται και οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο με το κόστος των μοριακών τεστ να κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 ευρώ, αλλά και στην Ιταλία, όπου μπορεί κάλλιστα να βρει κανείς τεστ με 60 ευρώ, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή αγγίζει ακόμη και τα 130 ευρώ.

Στη συνέχεια της λίστας, βρίσκουμε την Αυστρία με τιμή για μοριακό τεστ στα 85 ευρώ, την Γερμανία με ανώτατη τιμή τα 69 ευρώ και την Γαλλία με 50 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία υπάρχουν και κάποια σημεία, στα οποία μπορεί να βρει κάποιος Γερμανός ή Ευρωπαίος πολίτης τεστ ακόμη και με 35 ευρώ.

Η χώρα με τα πιο φθηνά τεστ φαίνεται να είναι το Βέλγιο με την τιμή να έχει εδραιωθεί στα 41 ευρώ.

Αρκετά υψηλές είναι οι τιμές και στα rapid test με την τιμή στη Νορβηγία να έχει φτάσει τα 80 ευρώ, ενώ από 30 ευρώ για τον συγκεκριμένο τρόπο ανίχνευσης του κορονοϊού καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπρόσθετα, η τιμή του γρήγορου τεστ δεν ξεπερνάει τα 25 ευρώ στη Γερμανία, στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Στα 10 ευρώ είναι η τιμή στην Σουηδία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει από τα πιο φθηνά τεστ σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς η τιμή τους δεν μπορεί να ξεπεράσει πλέον τα 47 ευρώ, μετά το πλαφόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων και των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων είναι 35 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Αρκετά φθηνά είναι και τα rapid test που ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 10 ευρώ.

Για την ανώτατη τιμή είχε αντιδράσει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος έκανε λόγο πριν από μερικές εβδομάδες για «κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό που μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση».

Είχε επισημάνει ακόμη, πως η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων.

«Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», είχε συμπληρώσει στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, «και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Δείτε επίσης: Τα παράδοξα του κορονοϊού – Τι γίνεται όταν το PCR βγαίνει θετικό και το rapid test αρνητικό

Loading