Πόσο μακριά είμαστε από ένα γενικό lockdown;

Οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας: Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε ΜΕΘ και ΜΑΦ – Οι παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown στους ανεμβολίαστους

Για τη διατήρηση της κρίσιμης ισορροπίας μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, το Μαξίμου έχει το βλέμμα καρφωμένο σε δύο «δεξαμενές», και συγκεκριμένα στη στάση των μη εμβολιασμένων και των πολιτών άνω των 60 ετών για τις επόμενες 30 ημέρες μέχρι την παραμονή των εορτών.

propoli

Η μελανή εικόνα που συνθέτουν τα δεδομένα και οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας σε συνδυασμό με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας για περιορισμό έως και 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ και στις ιδιωτικές κλινικές για να δοθεί προτεραιότητα στη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη covid-19, παραπέμπουν και πάλι στον πυρήνα των προηγούμενων «μαύρων» επιδημικών κυμάτων.

Στους θανάτους που καταγράφονται στο θλιβερό βάθρο βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη θέση η βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί η Θεσσαλία και μετά η Αττική.

Το καλό και το κακό σενάριο

Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκιζε προ ημερών το πρόσφατο μοντέλο Αυστρίας, η οποία τελικά κατέβασε τα «γενικά ρολά», επαναφέροντας στην Ευρώπη τα lockdown, τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με πληροφορίες, και έχουν συζητηθεί και παραμένουν στο τραπέζι.

Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι αγωνιούν για το ποιο σενάριο θα επικρατήσει τελικά. Το θετικό είναι στις αρχές Δεκεμβρίου να διαφανεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ η άσχημη εξέλιξη είναι να καταγραφεί εκτόνωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου. «Ακόμη και στο καλό σενάριο η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αρα θα δούμε μέσα στα Χριστούγεννα την καμπύλη των διασωληνώσεων και των θανάτων να επιπεδώνεται», διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Στην περίπτωση που τα μέτρα δεν καταφέρουν να φρενάρουν την πανδημία τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα στους ανεμβολίαστους. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο και αφού πρώτα η κυβέρνηση δει τα αποτελέσματα των περιορισμών που ήδη εφαρμόζονται.

Παράλληλα, στο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ. “Ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουν ανακοινωθεί. Βρισκόμαστε στη φάση εφαρμογής αυτών των μέτρων“, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδοντας ουσιαστικά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα απαιτείται rapid τεστ για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ.

«Στη δική μας περίπτωση, πάντως, και βάσει των σημερινών δεδομένων δεν προκρίνεται το lockdown. Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες η επιδημιολογική κατάσταση είναι διαφορετική, ενώ διακρίνονται και από ιδιαιτερότητες κοινωνικοοικονομικές. Λόγου χάριν, κάποια κράτη σηκώνουν ανάχωμα τώρα για να μη χαθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος», εξηγεί ο καθηγητής Τζανάκης.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από το σύστημα υγείας

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επίσης διευρύνεται συνεχώς η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία από τα non covid περιστατικά, ενώ απλές κλίνες μετατρέπονται διαρκώς σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατό συντομότερα οι ανάγκες που υπάρχουν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων που θα βοηθήσουν σημαντικά τους νοσηλευόμενους που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσησης. Στην κυβέρνηση τονίζουν πως το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ωστόσο σημειώνουν πως θα αντέξει, όπως συνέβη και στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Αθηνά Λινού: «Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε κανένας»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading