Πόσοι ψυχιατρικοί έλεγχοι απαιτούνται για τους αστυνομικούς; Οι ανησυχίες πρώην διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ.

Πόσοι ψυχιατρικοί έλεγχοι απαιτούνται για τους αστυνομικούς; Οι ανησυχίες πρώην διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανάγκη για πιο συχνούς και αξιόπιστους ψυχιατρικούς ελέγχους στην αστυνομία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το παρελθόν του 45χρονου αστυνομικού που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και της συζύγου του ερευνά η Αστυνομία. Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι πώς γίνεται ένα άτομο με βαρύ φάκελο να παραμένει στο σώμα και να λαμβάνει προνομιακές θέσεις. Είχε περάσει πέντε ψυχομετρικά τεστ, το τελευταίο το 2017, δύο χρόνια πριν υπηρετήσει στη Βουλή. Το γεγονός πως πέρασε όλα τα τεστ όμως εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία τους και την ικανότητά τους να διακρίνουν διαταραγμένες προσωπικότητες.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κασσιμάτη, πρώην διευθυντή υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν μόλις το 15-20% του τελικού αποτελέσματος, με την πραγματική διάγνωση να γίνεται από ψυχίατρο. Εντύπωση προκαλεί ότι οι ψυχιατρικοί έλεγχοι στον αστυνομικό κόσμο πραγματοποιούνται μία φορά στα 15-20 χρόνια, έναντι της απαιτούμενης περιοδικότητας 2-3 ετών.

Η ανυπαρξία προσωπικού είναι η αιτία που οι έλεγχοι αυτοί καθυστερούν. Ο ψυχίατρος αξιολογεί την καταλληλότητα των αστυνομικών σε συνεργασία με ψυχολόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ ως συμβουλευτικό εργαλείο που δεν καθορίζει τη διάγνωση. Ειδικά σε περιπτώσεις διαταραγμένων ατόμων, η αφαίρεση του οπλισμού και των επιδομάτων είναι επιβεβλημένη, ενώ σε ψυχικά άρρωστους αστυνομικούς εξετάζεται η χορήγηση άδειας με αποδοχές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play