ΠΟΥ προς ΕΕ: «Ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας» – Η Ευρώπη «φλέγεται» από κορονοϊό

ΠΟΥ προς ΕΕ: «Ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας» – Η Ευρώπη «φλέγεται» από κορονοϊό

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού εν μέσω μιας “ψευδούς αίσθησης ασφάλειας” που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αριθμοί που σοκάρουν συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της τέταρτης φάσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να καλεί επειγόντως χθες τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κορονοϊού.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η ραγδαία έξαρση της πανδημίας εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τρομάξει τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθούν και τα φετινά Χριστούγεννα, επισπεύδουν η μία μετά την άλλη τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αυστρία και τη Γερμανία, δεν δίστασαν να κλείσουν τα αυτιά στις αντιδράσεις και να επαναφέρουν τα lockdown, σκληραίνοντας τη στρατηγική τους ενάντια στην πανδημία, προκειμένου να της βάλουν ένα «φρένο».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε χθες έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από 29% μέχρι 92%), δυσχεραίνοντας τον κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας εντός της ΕΕ.

Στην έκκληση της Προέδρου της Επιτροπής ανταποκρίθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς με επιστολή του προς την κ. φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε χθες πρωτοβουλία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προτείνοντας την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Να μην χάσουμε χρόνο»

Διαπιστώνοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέα έξαρση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού» -στον απόηχο και των δυσμενών προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη- ο κ. Μητσοτάκης τονίζει «πως δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», ενώ «ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνίσταται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» και με αυτή την παραδοχή ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται στην επιστολή του «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών».

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%

Ο ΠΟΥ έκανε άλλη μια δραματική επισήμανση, δείχνοντας πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη δόση. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στη μετάδοση του κορωνοϊού. Επανέλαβε δε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%. Με τη Δέλτα, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ο θάνατος ενός 39χρονου από κορονοϊό ταρακούνησε ένα ολόκληρο χωριό – Σπεύδουν να εμβολιαστούν

Loading

Play