Που θα κυμανθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο (vid)

Θέμα ημερών να υπάρξουν ανακοινώσεις

Νέες επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν από την κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το που θα φτάσουν οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές γι αυτόν τον μήνα, έτσι ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι επιπτώσεις των αυξήσεων.

Τον περασμένο μήνα οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος παρουσίασαν μια πολύ μικρή μείωση, ενώ προς τα κάτω εξακολουθούν να κινούνται και τον Φεβρουάριο.

Έτσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις οι οποίες θα είναι ελάχιστα μικρότερες στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Όπως όλα δείχνουν, για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα φτάνει στα 0,15 ευρώ ανά kWh ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 0,16 ευρώ.

Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με βάση την κατανάλωση.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς που δεν αφορούν νοικοκυριά, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταβάλλει την επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh.

Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση κριτήρια, εντούτοις η Ευρ. Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

Φυσικό αέριο

Στον τομέα του φυσικού αερίου, οι πληροφορίες λένε πως το ύψος της κρατικής επιχορήγησης θα είναι το ίδιο, δηλαδή 20 ευρώ ανά MWh όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.

Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ ανά MWh αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Δείτε επίσης: Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 8 Φεβρουαρίου